Νέα

Φυσικό αέριο: Ευέλικτο πλαφόν προτείνει η Ελλάδα και άλλες 3 χώρες - Τι περιλαμβάνει

Πηγή: Associated Press

Ανεβάζει στροφές η Αθήνα στην προσπάθεια της να προωθήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας συμπράττοντας με ομάδα εταίρων για την κατάθεση νέας πρότασης.

Συγκεκριμένα Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία διαμόρφωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για το φυσικό αέριο» με στόχο τον περιορισμό των υψηλών ενεργειακών τιμών και την πάταξη του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση. 

Διαβάστε και: Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ραντεβού στην Πράγα δίνουν οι υπ. Ενέργειας με μενού την ασφάλεια εφοδιασμού

Τι περιλαμβάνει

Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα γίνεται μνεία στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας. 

«Δεν έχει σκοπό να συμπιέσει τις τιμές σε ένα τεχνητά χαμηλό επίπεδο» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Σημειωτέον επίσης πως το σχέδιο θα ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, καλύπτοντας όλους τους προμηθευτές και για όλες τις χρήσεις. 

Το κρίσιμο ραντεβού της Πράγας

Το ζήτημα του πλαφόν θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον ακανθώδη ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην Πράγα. Τουλάχιστον 15 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του μέτρου και μάλιστα έχουν προσυπογράψει επιστολή-αίτημα προς την Κομισιόν.

Υπό την πίεση τους και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους «27» πριν τη Σύνοδο, είπε «ναι» υπό όρους στο μέτρο. Οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με την παροχή απαραίτητων διασφαλίσεων πως το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας. Το τελευταίο είναι αυτό που φοβούνται και οι επιφυλακτικοί μεταξύ των κρατών μελών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που ανησυχούν πως το πλαφόν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα επίπεδα προσφοράς οδηγώντας τελικά σε ελλείψεις εν μέσω του χειμώνα. 

Εξάλλου και η Μόσχα από την πλευρά της έχει απειλήσει ευθέως με αντίμετρα, όπως τη διακοπή ενεργειακών ροών προς τις χώρες που θα υιοθετήσουν πλαφόν. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ