Νέα
  • ΓΔ: 1411.4 +0.52%
  • Τζίρος: 17,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Βουτιά 14,25% της κατανάλωσης και εκτόξευση των εξαγωγών στο 9μηνο

Πηγή: Eurokinissi

Μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα στο 9μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σε μια περίοδο που τα κράτη-μέλη έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες για περιορισμό της χρήσης του καυσίμου για να διασφαλιστεί η επάρκεια τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα, η εγχώρια κατανάλωση σημείωσε «βουτιά» 14,25% το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος, από 52,46 TW το ίδιο διάστημα το 2021, σε 44,98 TW φέτος.

Διαβάστε και: Ανατροπή στο κόστος θέρμανσης: Τι θα πληρώσουμε για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κατανάλωσης από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Αντίθετα τα νοικοκυριά «έκαψαν» περισσότερο αέριο (+5,5%) στο 9Μ σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Αυξήθηκε η ζήτηση - Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές

Την ίδια ώρα ωστόσο η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, αυξήθηκε κατά 13.47% (από 57,63 TW σε 65.39 TW στο 9Μ του 2022), οδηγούμενη από τις εξαγωγές μέσω του Σιδηροκάστρου (ΔΕΣΦΑ) και της Νέας Μεσήμβριας (TAP).

Αυτές κατέγραψαν μια σημαντική αύξηση που αγγίζει το 295%, καθώς η χώρα μας κλήθηκε να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής.

Η ανοδική πορεία στο κομμάτι των εξαγωγών ξεκίνησε νωρίτερα, καθώς το πρώτο 6μηνο σημείωναν «άλμα» 134,33% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021, εξέλιξη που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες της Βουλγαρίας, στην οποία η Μόσχα έχει κλείσει τελείως τη στρόφιγγα.

Διαβάστε και: Ενεργειακός κόμβος με πέντε FSRU η Ελλάδα - Στη θάλασσα πλέον η δύναμη πυρός

Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόσβαση στον τερματικό σταθμό για προμήθεια αερίου έχουν ζητήσει εκτός από τη Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία.

Φωτό αρχείου

Ρεκόρ φορτίων η Ρεβυθούσα

Κομβικό ρόλο για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της χώρας και των γειτονικών χωρών κατείχε ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας το ίδιο διάστημα. 

Μάλιστα στο 9Μ του 2022, κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, υποδεχόμενος 60 δεξαμενόπλοια LNG από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτος, Ομάν και Ινδονησία) με ένα συνολικό φορτίο 27,85 TW (2,403 δις. κ.μ. LNG).

Ειδικά τον Αύγουστο, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στονν τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας ήταν μέχρι τον Αύγουστο αυξημένες κατά 63% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.  

Η Ρεβυθούσα παραμένει το σημείο εισόδου με τη μεγαλύτερη συμβολή στο σύστημα καλύπτοντας πάνω από το 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Αντίθετα, η κάλυψη με ρωσικό αέριου μέσω του Turkstream έπεσε περίπου στο 18%, έναντι 45% πέρυσι. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ