Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Ερχεται η εθελοντική μείωση κατανάλωσης - Πώς θα λειτουργεί, ποιους αφορά

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής από 1η Δεκεμβρίου προετοιμάζεται από τον ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ο σχετικός Μηχανισμός δημοπρασιών εθελοντικής μείωσης κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός αυτός στόχος μείωσης της κατανάλωσης κατά 5% σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αφού οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα λειτουργεί ο Μηχανισμός, θα νομοθετηθεί το πλαίσιο, θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα χρειαστούν και θα εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο Κανονισμός των Δημοπρασιών, ώστε ο Διαχειριστής να προχωρήσει στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους και την εγγραφή τους στο σχετικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί για να γίνει η πρώτη δημοπρασία.

Οι ώρες αιχμής

Στόχος είναι η μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής, που στην Ελλάδα θα είναι οι ώρες 18:00-21:00 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων Νοεμβρίου, έκανε σύσταση προς τα νοικοκυριά να αποφεύγουν τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ζώνης σημαίνει πως στο μέτρο θα ενταχθούν και τα Σαββατοκύριακα, εκτός από το 5νθημερο.

►Διαβάστε και: Ανησυχία για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας: Φόβοι για λουκέτα και αποχώρηση από την Ελλάδα

Ο Μηχανισμός πρόκειται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία αποζημιώσεων για τις εθελοντικές μειώσεις κατανάλωσης που θα προτείνουν οι επιχειρήσεις.

Ο νέος Μηχανισμός έχει στόχο να διασφαλίσει τη μείωση της κατανάλωσης από τις εταιρείες υψηλής και μέσης τάσης, μέσα από μειοδοτικές δημοπρασίες, από τις οποίες θα προκρίνονται εκείνοι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που θα διεκδικήσουν τις μικρότερες αποζημιώσεις.

Νοικοκυριά και αριθμός δημοπρασιών

Η συμμετοχή της χαμηλής τάσης, δηλαδή, των νοικοκυριών, στον «κόφτη» 5% θα γίνει σε εθελοντική βάση και τις επόμενες εβδομάδες το ΥΠΕΝ θα πρέπει να υπολογίσει ποια θα είναι η συμβολή τους, ώστε να καθορίσει τις δημοπρατούμενες ποσότητες που θα μπουν στο Μηχανισμό.

Συνολικά, για να επιτευχθεί ο στόχος του 5% πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσης κατά 300 MWh για κάθε ώρα αιχμής και όσο περισσότερο μειώσουν την κατανάλωση τα νοικοκυριά τόσο λιγότερο θα είναι αναγκαίο να μειωθεί η κατανάλωση από τις επιχειρήσεις.

►Διαβάστε και: Ενεργειακή κρίση: Οι βιομηχανίες εγκαταλείπουν μαζικά το φυσικό αέριο

Εκτός από τις τελικές ποσότητες που θα μπουν στις δημοπρασίες, μένει να διευκρινιστεί αν οι δημοπρασίες θα γίνονται κάθε μήνα ή μια φορά για ολόκληρο το τετράμηνο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή, μέχρι και το Μάρτιο, ή αν ένα μέρος των ποσοτήτων θα δημοπρατηθεί για όλο το τετράμηνο και το υπόλοιπο να ενταχθεί στους μηνιαίους διαγωνισμούς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ