Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Ο λογαριασμός για τον Δεκέμβριο - Τα νέα τιμολόγια και τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Μικρή ανάσα στο λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης - που χρηματοδοτεί κάθε μήνα τις επιδοτήσεις ρεύματος - αναμένεται για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς για άλλο ένα μήνα τα τιμολόγια των προμηθευτών διαμορφώνονται σε επίπεδα που απαιτούν μικρότερες επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, με τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα επίπεδα των 0,38 ευρώ/KWh σχεδόν 2 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, θα χρειαστούν λιγότερες επιδοτήσεις για να πληρώνει ο καταναλωτής 0,15-0,17 ευρώ/KWh, όπως είναι η δέσμευση του ΥΠΕΝ.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ 

Η νέα χρέωση της ΔΕΗ για το Δεκέμβριο για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο ήταν 39,7 λεπτά του ευρώ για την 1η κλίμακα κατανάλωσης και 40,9 λεπτά του ευρώ για την 2η κλίμακα κατανάλωσης.

Η μείωση συγκριτικά με τον Νοέμβριο είναι της τάξης του 4%.

Οι υπόλοιποι προμηθευτές

Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 35 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 38 λεπτά τον Νοέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 32,27 λεπτά ανά kWh.

Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο για το GENEROUS Home τελική (με έκπτωση συνέπειας 20%) χρέωση 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 37,6 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

Η Protergia ανακοίνωσε 0,36800 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο Protergia Οικιακό Energy Save από 0,39500 τον Νοέμβριο. Η τιμή δηλαδή στην Protergia μειώθηκε 2,7 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 6,8% 

Τη χαμηλότερη χρέωση ανακοίνωσε η ΕΛΙΝ για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 28,5 λεπτά/kWh από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι το ύψος της επιδότησης, καθορίζεται από το τιμολόγιο της ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά προμήθειας.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Η μείωση των τιμών ρεύματος είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόθεση των προμηθευτών να απορροφήσουν κερδοφορία των προηγούμενων μηνών εν όψει της λειτουργίας του Μηχανισμού επιστροφής υπερεσόδων που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι και το Νοέμβριο η επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα τιμολόγια ρεύματος ανήλθε συνολικά στα 430 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε χωρίς να χρειαστεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το Δεκέμβριο αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερες επιδοτήσεις. 

Δηλαδή το Νοέμβριο χρειάστηκαν 430 εκ. ευρώ για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και την τιμή των 0,15-0,17 ευρώ/KWh που είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Σε limit down τα έσοδα του ΤΕΜ

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις στο ρεύμα περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ έχουν προκύψει από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού και τα υπόλοιπα 2 δις από τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το τελευταίο δίμηνο, οι χαμηλότερες τιμές στην χονδρεμπορική έφεραν και μικρότερα έσοδα από το Μηχανισμό Παρακράτησης εσόδων των παραγωγών, με αποτέλεσμα να είναι οριακά τα έσοδα του ΤΕΜ σήμερα.

Ερχεται νέος κουμπαράς 400 εκατ. ευρώ

Ωστόσο μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να αντλήσει έσοδα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον άλλο Μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στους προμηθευτές, αφού υπολογιστούν τα δικά τους υπερέσοδα.

Όπως έχει γράψει η Η, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να συγκεντρώσει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ από τους προμηθευτές ενέργειας το Δεκέμβριο, όταν σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μηχανισμού Επιστροφής μέρους των Εσόδων, θα καταβάλουν το 60% των έξτρα ποσών που εισέπραξαν για την ενέργεια που πούλησαν το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.

Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι προμηθευτές να καταβάλουν το 60% των ποσών που θα καθοριστούν από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ, ότι πρέπει να επιστραφούν ως υπερέσοδα. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούλιο και τότε θα γίνει εκκαθάριση και η πληρωμή του υπολοίπου 40% των συνολικών ποσών.

Πηγή: Pixabay

Χαμηλότερα και η Οριακή Τιμή Συστήματος το Δεκέμβριο

Η τιμή του φυσικού αερίου ΤΤF στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, που αποτελούν το benchmark για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα, τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου ως σήμερα κυμαινόταν μεταξύ 110-120 ευρώ/MWh.

Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με τις τιμές στον κόμβο φυσικού αερίου TTF της Ολλανδίας να εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση, στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, ως απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της μεγάλης αποθεματοποίησης καυσίμου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η εικόνα έχει μεταβληθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις τιμές να «σκαρφαλώνουν» στα επίπεδα των 125 ευρώ/MWh.

Η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο διάστημα από 1/11 ως 18/11/2022 διαμορφώθηκε στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 205,38 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής χονδρικής τον Οκτώβριο στα 232,60 ευρώ/MWh.

Για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 222,62 ευρώ/MWh με πτώση 9,9%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ