Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιομήχανοι: Πήραν καλές προθέσεις από Σκρέκα αλλά οχι λύσεις για ενεργειακό κόστος

Βιομηχανία / Πηγή: AP
Βιομηχανία / Πηγή: AP

Με «άδεια» χέρια λέγεται πως πήγε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη συνάντηση με το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε με θέμα το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην ανταγωνιστικότητά της.

Πηγές από την πλευρά των βιομηχάνων που συμμετείχαν, αναφέρουν πως αν και ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τη βιομηχανία, δεν πρότεινε καμία συγκεκριμένη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 150 βιομήχανοι και στελέχη εταιρειών μελών του Γενικού Συμβουλίου, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών ενέργειας και σουπερμάρκετ, με την προσδοκία για λύσεις, που όμως δεν άκουσαν.

►Διαβάστε και: Ευ. Μυτιληναίος: Κίνδυνος για νέα έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο την άνοιξη

Οι προτάσεις των βιομηχάνων

Συζητήθηκαν τα αιτήματα των βιομηχάνων, όπως να γνωρίζουν το ενεργειακό τους κόστος για να μπορούν να προγραμματίσουν την παραγωγή και τις τιμές τους, να αυξηθεί η επιδότηση στις επιχειρήσεις και να δοθεί η δυνατότητα άμεσα για διμερή συμβόλαια.

Τονίστηκε στον υπουργό, αναφέρουν πληροφορίες, ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, στηρίζουν τη βιομηχανία τους και αυτό δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σημείωσαν ότι η Γερμανία στηρίζει τη βιομηχανία της με 200 δις. ευρώ και αναλογικά η Ελλάδα έπρεπε να τη στηρίξει με 20 δις. ευρώ, κάτι που βέβαια ο υπουργός είπε ότι δεν γίνεται.

Σχετικά με την αύξηση της επιδότησης για τη στήριξη του ενεργειακού κόστους, επίσης σημείωσε - πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ωστόσο διαβεβαίωσε, ότι θα συνεχίσει η στήριξη με την επιδότηση όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι η επιδότηση για τις επιχειρήσεις ήταν 50 ευρώ η MWh τον Νοέμβριο και 34 ευρώ η MWh τον Δεκέμβριο.

►Διαβάστε και: Κυβερνητικός στόχος να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας - Ποια θα είναι τα οφέλη για την οικονομία

Απειλείται η βιωσιμότητα των βιομηχανιών

Οι βιομήχανοι τόνισαν ότι το ενεργειακό κόστος είναι υπέρογκο και ότι είναι αναγκασμένοι είτε να το επωμίζονται για όσο αντέξουν είτε να το μετακυλύουν στις τιμές με άμεση συνέπεια την πτώση στις πωλήσεις τους.   

Ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών – μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ. 

Ωστόσο, «το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών και τις θέσεις εργασίας και ένα τέτοιο μέτρο θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί», σημειώνουν πηγές των βιομηχάνων.

Για τα διμερή συμβόλαια, που αποτελεί σταθερό αίτημα της βιομηχανίας, ο υπουργός είπε ότι η σχετική πλατφόρμα  θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο. Κάτι που όμως δεν καθησύχασε τους ακροατές του, καθώς είναι μια εξαγγελία που αναβάλλεται εδώ και καιρό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ