Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καμπανάκι Σκρέκα: Ηρθε η ώρα για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Η κρίση κλείνει εργοστάσια

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

Την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα consensus, για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξέφρασε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Greek Economy Summit.

Όπως είπε οι 15 χώρες που υποστηρίζουν την αναγκαιότητά του, συνεχίζουν την προσπάθεια να πείσουν τις άλλες που έχουν επιφυλάξεις και σημείωσε ότι βλέπει ότι μπορεί να φτάσουμε σε ένα consensus.

Όπως είπε το ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ενεργοβόρο ευρωπαϊκή βιομηχανία, που μειώνει την παραγωγή της ή και κλείνει εργοστάσια κάτι που σύντομα θα έχει κοινωνικές συνέπειες.

Το πρόβλημα σημείωσε είναι ότι η Ευρώπη αγοράζει το φυσικό αέριο 4 ή και 7 φορές ακριβότερα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ευρωπαϊκές βιομηχανίες κλείνουν

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα:

«Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υποφέρουν και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος θα υποφέρει και η κοινωνία.

Ωστόσο, υπάρχει χρόνος για να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και τη χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία», τόνισε.

Τόνισε, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 96%, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη.

Αντίθετα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο το καλοκαίρι του 2023 όταν οι συνθήκες θα είναι πολύ πιο δυσμενείς αφού θα χρειάζεται να συγκεντρώσουμε αέριο για τον πολύ πιο δύσκολο επόμενο χειμώνα (2023-2024).

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γνωστοποιήσει στην Κομισιόν, την πλατφόρμα για τα διμερή συμβόλαια μέσω των οποίων θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος η βιομηχανία.

►Διαβάστε και: Βιομήχανοι: Πήραν καλές προθέσεις από Σκρέκα αλλά οχι λύσεις για ενεργειακό κόστος

Λύση οι ΑΠΕ- Στόχος τα 28 GW το 2030

Αναφέρθηκε στη σημασία των υποδομών που αναπτύσσονται για την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής LNG αλλά και στη σημασία των ΑΠΕ για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Υπογράμμισε ότι με την ανάπτυξη διασυνδέσεων και  υποδομών (όπως τα δύο FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Θράκη, και το τρίτο στην Κόρινθο από τη Διώρυγα Gas)  επιτυγχάνεται και αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης,

Τόνισε όμως ότι μακροπρόθεσμα η λύση τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για τη μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών σε επίπεδο διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας με τελικό στόχο ως το 2030 το 80% της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ, φθάνοντας στα 28 MW ΑΠΕ.

Σχετικά με την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είπε ότι συνολικά το 2022 θα έχουν δοθεί 8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις, ενώ 2,5 δισ. ευρώ έχουν προκύψει από το μηχανισμό πλαφόν στην παραγωγή ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα