Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν μειώνεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παρά την πτώση του φυσικού αερίου

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν και πάλι οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες τις τελευταίες 8 ημέρες παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, παρά την ραγδαία πτώση στην τιμή φυσικού αερίου TTF.

Αν και η ελληνική αγορά ενέργειας εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς 30-40% του ενεργειακού μας μίγματος παράγεται από μονάδες φυσικού αερίου, οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουν ψηλά, παρότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί ραγδαία την τελευταία εβδομάδα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως οι τιμές πέφτουν.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: Στα ύψη επιδοτήσεις και τιμές το Γενάρη - Βραχυκύκλωμα στα υπερέσοδα προμήθειας

Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου

Πηγές αναφέρουν, ότι για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας, θα έπρεπε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχει κίνητρο στους παραγωγούς ενέργειας να παράγουν φθηνότερη ενέργεια.

Σήμερα, η τιμολόγηση γίνεται με βάση το μέσο όρο της τιμής του προηγούμενου μήνα, και όχι με την ημέρα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί αυτό μειώνει το ρίσκο για τις μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, ούτε η προμήθεια ενέργειας, έχει ρίσκο, αφού προβλέπει τιμές για τον επόμενο μήνα σε υψηλότερα επίπεδα για να μην μπορεί να μετακυλύει στην αγορά την όποια αύξηση των τιμών.

Οι αυξήσεις αυτές δεν γίνονται αισθητές από τον καταναλωτή, αφού οι επιδοτήσεις καλύπτουν κάθε μήνα τα παραπάνω κόστη. Και το υψηλό κόστος ενέργειας τελικά επιβαρύνει τη βιομηχανία που χάνει ανταγωνιστικότητα και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που πληρώνει τις επιδοτήσεις.

►Διαβάστε και: Ενεργειακή κρίση: «Τρέχει» η επιστροφή στο λιγνίτη - Ο διπλός στόχος του ΥΠΕΝ

Πρώτοι και με διαφορά

Με το σημερινό σύστημα τιμολόγησης φυσικού αερίου, για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας κάποιο μήνα, θα πρέπει να είναι μειωμένη η τιμή του αερίου σταθερά τον προηγούμενο μήνα. Οι μειωμένες τιμές του σε μεμονωμένες ημέρες δεν φαίνονται στις τιμές ενέργειας, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις τιμές επόμενης μέρας, για σήμερα 29/12/2022, οι τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα είναι στα 248,24 ευρώ/MWh, όταν:

  • στη Γερμανία είναι 13,58ευρώ/MWh
  • στην Πολωνία είναι 92,8ευρώ/MWh
  • στην Ολλανδία 65,44ευρώ/MWh
  • στη Σλοβακία 47,61 ευρώ/MWh
  • στην Ουγγαρία 51,75 ευρώ/MWh
  • στο Βέλγιο 33,22ευρώ/MWh
  • στη Γαλλία είναι 31,53 ευρώ/MWh
  • στην Ελβετία  44,11 ευρώ/MWh
  • στη Ρουμανία 94,49ευρώ/MWh
  • στη Βουλγαρία 94,49 ευρώ/MWh
  • και σε Ισπανία και Πορτογαλία 16,19 ευρώ/MWh

►Διαβάστε και: Ενεργειακή κρίση: Με 1,1 δισ. ενίσχυσαν οι ΑΠΕ τις επιδοτήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο

Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε και χθες 28/12: 

Αγρια πολιτική αντιπαράθεση

«Πρωταθλήτρια» η χώρα μας για όγδοη συνεχόμενη μέρα. Στα 239 ευρώ η χονδρική τιμή ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία είναι κοντά στα 50 ευρώ. Πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος», σχολίασε στο OPEN ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος ανήρτησε πίνακα με την «πρωτιά» της Ελλάδας, συγκρίνοντας τις τιμές με αυτές της Βουλγαρίας. Η διαφορά είναι σημαντική με τη χώρα μας επί οκτώ ημέρες να βρίσκεται στην κορυφή.

Απαντώντας στα παραπάνω, πηγές από το ΥΠΕΝ παρουσίασε τους μέσος όρους του μήνα όπου η εικόνα είναι διαφορετική και τόνισε ότι  η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις. 

"Στα διαγράμματα που ακολουθούν φαίνεται καθαρά ότι για τον Δεκέμβριο είμαστε φθηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως λχ η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ. Συνεπώς, η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ