Νέα
  • ΓΔ: 1276.22 -0.30%
  • Τζίρος: 39,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Στα ύψη επιδοτήσεις και τιμές το Γενάρη - Βραχυκύκλωμα στα υπερέσοδα προμήθειας

Σε  πιεστική αναζήτηση εσόδων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης βρίσκεται το ΥΠΕΝ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες επιδοτήσεων για το μήνα Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο οι τιμές ενέργειας αναμένονται ψηλά.

Οι αυξημένες τιμές χονδρεμπορικής στην ηλεκτρική ενέργεια του Δεκεμβρίου, που κατά τις εκτιμήσεις αναμένονται 30% υψηλότερα, από τις προβλέψεις των προμηθευτών, όπως ανακοινώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου, θα βάλουν «μέσα» τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες θα επιδιώξουν να «ρεφάρουν» τον επόμενο μήνα.

Όμως οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν και υψηλότερες επιδοτήσεις προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση για τιμή ενέργειας για τους καταναλωτές στα 17 λεπτά/KWh.

►Διαβάστε και: Ευ. Μυτιληναίος: Κίνδυνος για νέα έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο την άνοιξη

Περιμένουν ακόμα τα υπερέσοδα προμηθευτών

Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων του ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το ΥΠΕΝ υπολογίζει τα έσοδα από το Μηχανισμό Ανάκτησης Υπερεσόδων προμηθευτών, και σύμφωνα με το Νόμο, οι προμηθευτές θα πρέπει να καταβάλουν μέσα στο Δεκέμβριο τα υπερέσοδα που είχαν από τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο τρίμηνο Σεπετεμβίου-Νοεμβρίου.

Ωστόσο,  η ΡΑΕ δεν έχει λάβει ακόμη από το σύνολο των προμηθευτών το πλήθος των στοιχείων που έχει ζητήσει για να προσδιορίσει το ύψος των υπερεσόδων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί. Ταυτόχρονα, οι ζημιές του Δεκεμβρίου κάνουν τους προμηθευτές να ζητούν από τη ΡΑΕ να υπολογιστούν οι επιδόσεις τους για το τετράμηνο και όχι το τρίμηνο.

Διαβάστε και: Καμπανάκι Σκρέκα: Ηρθε η ώρα για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Η κρίση κλείνει εργοστάσια

Προβλήματα ρευστότητας

Τονίζουν εξάλλου, ότι το μήνα Δεκέμβριο η ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας θα είναι εξαιρετικά πιεσμένη αν συμπέσει η υποχρέωση των εταιρειών να καταβάλουν το 60% των κερδών του προηγούμενου τριμήνου με τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων για αγορά ενέργειας του τρέχοντα μήνα και τις ζημιές που αναμένεται να παρουσιάσουν οι εταιρείες το Δεκέμβριο, τον οποίο τιμολόγησαν χαμηλότερα από τις πραγματικές τιμές.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές πάνω από τα 400 ευρώ/ MWH το Δεκέμβριο. Η έλλειψη επάρκειας στη Γαλλία  μπορεί να δημιουργήσει αύξηση της ζήτησης  και της τιμής όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στις άλλες αγορές με τις οποίες συνδέεται, όπως την αγορά της Ιταλίας, και της Ελλάδας που συνδέεται με την Ιταλία.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: Ο λογαριασμός για τον Δεκέμβριο - Τα νέα τιμολόγια και τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Εκρηκτικό κοκτέιλ στις τιμές ενέργειας

Ταυτόχρονα το φυσικό αέριο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και οι καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν την πορεία της ζήτησης. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές ενέργειας το επόμενο διάστημα, και στις 20 Δεκεμβρίου θα αποτυπωθούν στις προβλέψεις των προμηθευτών για τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα τιμολόγησης ενέργειας που ισχύει από τον Ιούλιο δε βασίζεται στο κόστος ενέργειας αλλά στην πρόβλεψη κόστους για τον επόμενο μήνα, που πραγματοποιούν στις 20 κάθε μήνα για τον επόμενο οι προμηθευτές.

Όταν οι τιμές που προβλέπουν είναι χαμηλά, χαμηλά είναι και οι ανάγκες επιδοτήσεων, ενώ όταν προβλέπουν ψηλά τις τιμές, αυξάνεται η ανάγκη κεφαλαίων για επιδοτήσεις για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Στο σύνολο του 2022 εκτιμάται ότι 8 δις. ευρώ έχουν επιδοτήσει τις τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ