Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πώς θα πετύχει 1,5 GW από ΑΠΕ τους επόμενους μήνες

Δυναμικά προχωρά το σχέδιο ανάπτυξης στις ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με στόχο να φτάσει το 1,5 GW ισχύος στο πρώτο εξάμηνο του 2023, από 280 MW σήμερα.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να έχει φτάσει τα 600 MW ενώ συνολικά μέσα στο 2023 θα βρίσκονται σε φάση κατασκευής 1 GW.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των δυο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης ισχύος 200 MW (Ηλιακό Βέλος Ι) και 50 MW (Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ) αντίστοιχα.

Αυτήν την περίοδο λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ ισχύος 280 MW και κατασκευάζονται άλλα 490 MW έργων ΑΠΕ.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 210 MW στο Αμύνταιο ενώ για τα 550 MW στην Πτολεμαΐδα αναδείχθηκε ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, αναμένεται διαγωνισμός για 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα.

►Διαβάστε και: ΔΕΗ: Προωθεί δυναμικά επενδύσεις σε όλα τα μέτωπα - Από ΑΠΕ μέχρι θερμικές μονάδες

Και νέα έργα μέσω εξαγορών

Στην οργανική αυτή ανάπτυξη θα προσθέσει και σημαντικά νέα έργα μέσω εξαγορών, κάτι που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της ανάπτυξης και επιταχύνει τη διείσδυσή της στις ΑΠΕ που είναι και η στρατηγική της  προτεραιότητα.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει  ολοκληρωθεί το due diligence, που διενεργεί η ΔΕΗ στη  δραστηριότητα του ομίλου ENEL σε Ρουμανία.  Η εξαγορά αυτή εκτός από την εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύ ΑΠΕ (534 MW+ 170 MW) θα προσθέσει στο δυναμικό της ΔΕΗ και το pipeline των 1+4 GW που έχει στις ΑΠΕ η ENEL, το  1 GW από τα οποία θα κατασκευαστεί εντός των επόμενων 3 ετών.

Το αποτέλεσμα θα είναι ο στόχος των 5 GW που έχει θέσει για την πενταετία να τον πετυχαίνει αρκετά νωρίτερα.  

Η ΔΕΗ ΑΝ δραστηριοποιείται και στις πέντε μορφές ΑΠΕ, ανακατασκευάζει υφιστάμενα έργα ΑΠΕ και προωθεί και νέα έργα όπως σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Επίσης, μέσω της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή - που αποτελεί τη σύμπραξη με τη RWE - έχει σε φάση κατασκευής επιπλέον 600 MW. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (η κοινή εταιρεία με την RWE) με βιομηχανικό καταναλωτή για πράσινο PPA, το οποίο θα αφορά έργο ισχύος 200 MW.

Αιολικά πάρκα: Θετική η γνωμοδότηση για δημιουργία στο Βέρμιο
Πηγή: Eurokinissi

►Διαβάστε και: Επεσαν υπογραφές για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από ΔΕΗ, Κοπελούζο, ΔΕΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Επιπλέον, η ΔΕΗ χτίζει χαρτοφυλάκιο και στην αποθήκευση έχοντας εξασφαλίσει άδειες από τη ΡΑΕ. Επίσης σχεδιάζει στις εκτάσεις των ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία μονάδες αντλησιοταμίευσης για αποθήκευση ενέργειας.

Ειδικότερα, για το έργο αυτό, σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία της Πολωνίας PGE συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «ATLANTIS», προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2024, οπότε και θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση από τη ΔΕΗ.

Το χαρτοφυλάκιο έργων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5,9 GW, από τα οποία τα  4,6 GW έχουν ολοκληρώσει τη φάση αδειοδότησης και σταδιακά θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Από αυτά έργα ισχύος 1,7 GW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν τους οριστικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ρεύματος ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη λάβει τους όρους σύνδεσης.

►Διαβάστε και: ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Εξαγορά αιολικών ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκών ισχύος 2 MW

Σημαντικές συμφωνίες τον Δεκέμβριο

Η ΔΕΗΑΝ ολοκλήρωσε ολόκληρο το 2022 και τον τελευταίο μήνα τον Δεκέμβριο σημαντικές συμφωνίες που δίνουν το στίγμα της στρατηγικής της. Το Δεκέμβριο  υπέγραψε με τη Mytilineos για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210 MW.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι.

Νωρίτερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners για την πώληση (SPA) των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 MW.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

Το καλοκαίρι του 2022 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε αποκτήσει και το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. 

Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης απέκτησε το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η  συναλλαγή αυτή αντιστοιχούσε σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους €133 εκατομμυρίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ