Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Σκρέκας: Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει το νέο ενεργειακό hub της Ευρώπης

Ενα νέο ενεργειακό hub για ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται να γίνει η Αλεξανδρούπολη, τόνισε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δίνοντας έμφαση στο ρόλο που θα αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη λόγω των σημαντικών υποδομών που δημιουργούνται σε αυτήν, με αποτέλεσμα, σε λίγα χρόνια, οι χώρες των Βαλκανίων να μπορούν να προμηθευτούν από την Αλεξανδρούπολη αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές αλλά και τις ποσότητες που χρειάζονται.

Κι αυτό γιατί η περιοχή θα συνδυάζει το πέρασμα αγωγών και θα διαθέτει 2 FSRU που θα προμηθεύουν 11 BCM την ευρύτερη περιοχή, ενώ οι  συνολικές υποδομές της χώρας ξεπερνούν τα 30 BCM, κάνοντας την Ελλάδα πάροχο ενεργειακής επάρκειας των Βαλκανίων και της Ευρώπης, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Ενέργειας στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της επένδυσης για την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης.

Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακό σταυροδρόμι

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, επένδυση 400 εκ. ευρώ, τόνισε ότι θα εφοδιάζεται απευθείας φυσικό αέριο από το FSRU ελαχιστοποιώντας το ρίσκο εφοδιασμού, και θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για 5 τεραβατώρες ετήσια παραγωγή, με 63% απόδοση κάτι που σημαίνει ότι αν λειτουργούσε τώρα θα μπορούσαμε να χρειαζόμαστε λιγότερο φυσικό αέριο κατά 100 εκ. ευρώ.

Η νέα μονάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο υδρογόνο κατά 50% ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί ως το 100% πιο μελλοντικά.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Για τη νέα μονάδα συμπράττουν τρεις ενεργειακό όμιλοι η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο όμιλος Κοπελούζος, τις εργασίες για την οποία εγκαινίασαν χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Κώστα Σκρέκα και Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας  Rosen Hristov.

Επίσης παραβρέθηκαν  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Ζαμπούκης.

►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την Νοτιανατολική Ευρώπη

Επένδυση ενίσχυσης της ενεργειακής επάρκειας

Εξηγώντας την κυβερνητική στρατηγική ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και έτσι να έχει ενισχυμένο ενεργειακό αποτύπωμα σε όλη την περιοχή. Αυτή η επένδυση 400 εκ. ευρώ και τελευταίας τεχνολογίας, εντάσσεται στη στρατηγική για ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας αλλά και στο σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, αναφέρθηκε στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης στη νέα ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης που τώρα διαμορφώνεται και τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε στόχο να κάνει τη δοκιμασία σε ευκαιρία.

"Θεμελιώνουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής  ενέργειας της χώρας που μαζί με το FSRU αποτελούν ένα σημαντικό δίδυμο ενεργειακό έργο", σημείωσε  τονίζοντας ότι η νέα επένδυση υπηρετεί πλήρως τη στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση παράγοντας ενέργεια όση τρία λιγνιτικά εργοστάσια. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο και η γι αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε το λιμάνι να παραμείνει Δημόσιο και ανέλαβε η ίδια την αξιοποίηση του λιμανιού ως εθνικής πύλης εισόδου προς όλες τις χώρες της περιοχής.

►Διαβάστε και: Με εξαγωγικό προσανατολισμό η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Γιώργος Στάσσης: Σημαντικό έργο για την ενεργειακή μετάβαση

"Η καθαρή ενέργεια είναι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ και οι ΑΠΕ με την αποθήκευση θα είναι η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος παγκοσμίως. Ωστόσο, το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης", τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Και είπε: «Η νέα μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, την έναρξη της κατασκευής της οποίας εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης του Ομίλου της ΔΕΗ με δύο σημαντικούς εταίρους, την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον Όμιλο Κοπελούζου, με στόχο να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας ως ισχυρού και γιατί όχι εξαγωγικού παραγωγικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως είναι γνωστό, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού.

Δεδομένου ότι οι σημερινές τεχνολογίες που παρέχουν μακροπρόθεσμη αποθήκευση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκονται είτε σε πειραματικό στάδιο είτε είναι πολύ δαπανηρές, αναμφισβήτητα το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου οφείλουν να είναι ευέλικτες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και εν τέλει να έχουν τη δυνατότητα και να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με την χρήση καθαρών καυσίμων όπως για παράδειγμα το πράσινο υδρογόνο.

Στο πλαίσιο αυτό η επένδυσή μας στην νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο δεν παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς μας στόχους αλλά εξυπηρετεί μία ακόμα πιο ομαλή μετάβαση. Παράλληλα θα συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ΔΕΗ ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

►Διαβάστε και: Ξεκινά η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Χρήστος Κοπελούζος: Πραγματοποιούμε έργα εθνικής ταυτότητας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε:

«Είμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε ένα έργο που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα: Η Ελλάδα θωρακίζεται, αποκτά ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς η χώρα μας θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Προς τη Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και τη Σερβία.

Ως Όμιλος, επιλέξαμε τη θέση της Μονάδας εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Εξάλλου, εδώ και χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, αναγνωρίζοντας την σπουδαία γεωστρατηγική της θέση και δημιουργώντας υποδομές, που μαζί με άλλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, όπως το «FSRU Αλεξανδρούπολης», δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και πολλές, νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της στον Όμιλο Κοπελούζου θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε έργα «εθνικής ταυτότητας». Σε αυτά, συγκαταλέγονται επενδύσεις που προετοιμάζονται πολύ μεθοδικά, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τα offshore αιολικά πάρκα. Για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον».

Κώστας Ξιφαράς: Ανταγωνιστική θα γίνει η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο

Η κύρια δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το φυσικό αέριο σημείωσε ο κ. Κώστας Ξιφαράς Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και τόνισε ότι η τιμή του σύντομα θα πέσει χαμηλά επίπεδα, κάνοντας την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο σε λίγα χρόνια ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου που εγκαινιάζεται είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης και σημείωσε ότι η προετοιμασία για τη διείσδυση του υδρογόνου στην ενεργειακή αγορά είναι στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Αξιοποιεί το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για εμάς σηματοδοτεί την εφαρμογή του business plan που έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε από το 2020, με στόχο τη μετατροπή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση.

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, αποτελεί, ένα πολύ σημαντικό μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, που θα επιτρέψει την κάλυψη ενός ευρύτερου φάσματος δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση του ενεργειακού μετασχηματισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ