Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βιομηχανίες - ΔΕΗ: «Ψήνονται» νέα διμερή 10ετή συμβόλαια με ρήτρα «πράσινων» εκπτώσεων

Βιομηχανία / Πηγή: AP
Βιομηχανία / Πηγή: AP

Στην τελική ευθεία είναι οι συζητήσεις για τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΗ και των βιομηχανιών υψηλής τάσης, Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για δεκαετή συμβόλαια για συνολική ποσότητα ενέργειας 1,5 GWh Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω συμβόλαια, προβλέπουν μια σταθερή τιμή για δέκα χρόνια, ενώ η ενέργεια που προμηθεύουν τις μονάδες θα είναι τα πρώτα δύο χρόνια μεικτής προέλευσης και τα επόμενα οκτώ πράσινη με ανάλογη μείωση τιμής όταν η ενέργεια θα παράγεται από ΑΠΕ.

Το κάθε ένα από αυτά τα συμβόλαια θα αφορά συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα παράγουν ενέργεια.

►Διαβάστε και: Νέο Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα: Ενισχύει τις ΑΠΕ, «κλείνει» το φυσικό αέριο

Με υψηλό ενεργειακό κόστος

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου οι βιομηχανίες υψηλής τάσης όπως και όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερο ενεργειακό κόστος αφού δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν με τη ΔΕΗ και τιμολογούνται με τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος. Για τις περισσότερες βιομηχανίες οι συμβάσεις έληξαν στο τέλος του 2022 και για άλλες σταδιακά λήγουν εντός του 2023.

Όσον αφορά στη Μέση Τάση, που αποτελεί και τον κύριο κορμό της βιομηχανίας, οι πληροφορίες από τη ΔΕΗ σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες για διμερή συμβόλαια.

►Διαβάστε και: Βιομηχανία: Ενεργειακή ανάσα δίνει η εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν

Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθούν οι διμερείς συμφωνίες της ΔΕΗ με την Υψηλή Τάση πρέπει να ολοκληρωθεί η εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, για τις ποσότητες που αφορούν διμερή συμβόλαια για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Η σχετική  απόφαση του ΥΠΕΝ θα προβλέπει, ότι για να υπάρχει εξαίρεση από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων (πλαφόν), θα πρέπει να υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα φυσικής παράδοσης ρεύματος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ