Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Η πτώση τιμών φέρνει μειωμένες επιδοτήσεις τον Φεβρουάριο - Τιμές ανά πάροχο

Πηγή: Ευρωκίνηση

Σημαντική ανάσα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει αναλάβει την καταβολή των επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκύπτει τον επόμενο μήνα, καθώς οι τιμές των προμηθευτών ρεύματος που ανακοινώθηκαν χθες, δεν απαιτούν παρά ελάχιστη επιδότηση στην τιμή.

Ετσι από  τα 470 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο και τα 840 εκατ.  το Δεκέμβριο για τον επόμενο μήνα αναμένονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ όπως και οι άλλοι πάροχοι, ανακοίνωσαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ως συνέπεια της ραγδαίας πτώσης στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Το κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά καθορίζεται από τις τιμές των μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου του Ιανουαρίου παρέσυραν προς τα κάτω τις τιμές ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι μειωμένες τιμές δεν θα φανούν, ωστόσο στους καταναλωτές, αφού οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ούτως ή άλλως διατηρούν κάθε μήνα τις τιμές για τος καταναλωτές σε χαμηλά επίπεδα.

►Διαβάστε επίσης: Απάτες με τις επιδοτήσεις ρεύματος - Συστήνονται ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ - Τι να προσέξετε

Γλυτώνει εκατομμύρια επιδοτήσεων το Δημόσιο

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων προς τα νοικοκυριά με τρόπο ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας να έχει ένα εύρος από 14 έως 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο η μείωση των τιμών θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο αφού δεν θα χρειαστούν αυτό το μήνα επιδοτήσεις.

Η πτώση των τιμών του Φεβρουαρίου σε σχέση με τα ισχύοντα τιμολόγια για τα νοικοκυριά αγγίζει το 60%.  

Οι νέες χρεώσεις

Πιο συγκεκριμένα η ανταγωνιστική χρέωση της ΔΕΗ για τις οικιακές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες είναι στα 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον Ιανουάριο το ίδιο τιμολόγιο ήταν στα 48,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρων η ΔΕΗ ρίχνει το τιμολόγιο στα 21,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δρομολογεί η Κομισιόν

Οι υπόλοιπες εταιρείες:

 • Η Protergia ανακοίνωσε για το Οικιακό Energy Save 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (24,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
 • Ο ΗΡΩΝ ανακοίνωσε 20,72 λεπτά την κιλοβατώρα (περιλαμβάνοντας έκπτωση συνέπειας 20%)  για το πρόγραμμα Generous Home ενώ χωρίς την έκπτωση το ίδιο πρόγραμμα είναι 25,59 λεπτά. Στο φθηνότερο πρόγραμμά του, το SOLAR GENEROUS HOMΕ, η τιμή είναι 14,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 17 λεπτά).
 • Η Elpedison ανακοίνωσε 16,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα με την προϋπόθεση εμπρόθεσμης πληρωμής (19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
 • Η NRG στο πρόγραμμα Prime ανακοίνωσε 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
 • Η WATT & VOLT στο πρόγραμμα Zero ανακοίνωσε 24,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
 • Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 19,49 λεπτά ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
 • Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ για το Οικιακό ΜΑΧΙ Free BASIC ανακοίνωσε 18,8 λεπτά/kWh περιλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας και 25,10 χωρίς την έκπτωση.
 • Η VOLTON ανακοίνωσε τιμή 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
 • Η ΕΛΙΝ ανακοίνωσε 18,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ