Νέα
  • ΓΔ: 1453.26 +0.44%
  • Τζίρος: 34,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης - Αφρικής μέσω Ελλάδας: Πώς προχωρά το κρίσιμο έργο

Πηγή: Pixabay

Αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση των βημάτων προετοιμασίας του έργου GREGY Interconnector πραγματοποιεί η Ελλάδα σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Στόχος να επισπευσθούν οι διαδικασίες και το έργο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Γι αυτό και η πρόοδος του ελληνο-αιγυπτιακού εγχειρήματος GREGY Interconnector, του καλωδίου που θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με την Αφρική, και η σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Το έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3,5 δισεκατομμυρίων για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 950 χιλιομέτρων, λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους χρειάζεται 7-8 χρόνια.

Ομως, η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να πετύχει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τα 3.000 ΜW καθαρής πράσινης ενέργειας είναι πολύ σημαντικά για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και τη μείωση του κόστους ενέργειας, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα.

►Διαβάστε και: Ρεύμα - Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τιμές «φωτιά» και το 2023 δείχνουν τα futures

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου στοχεύει να μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω τη Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη, 3.000 ΜW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, ο όμιλος Κοπελούζου προχωρά με τις οριστικές μελέτες σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά, συγκεκριμένα με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου, ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν το συντομότερο δυνατό.

Γίνονται συζητήσεις για να προχωρήσουν οι τελικές μελέτες για την οριστική όδευση του καλωδίου, οι προδιαγραφές και η επιλογή του καλωδίου και των ηλεκτρομηχανολιγικών εξοπλισμών στα τερματικά σημεία, ώστε σε περίπου ενάμιση χρόνο να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση (Final investment decision, FID).

Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει ηλεκτρικές διασυνδέσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες: με Λιβύη, Σουδάν και Σαουδική Αραβία. Με την υλοποίηση της διασύνδεσης με την Ελλάδα, η Αίγυπτος θα συνδεθεί και με την Ευρώπη μέσω της χώρας μας και θα αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Βόρειας Αφρικής.

Αν υπάρχει επάρκεια ενέργειας, το καλώδιο μπορεί να μεταφέρει πράσινη ενέργεια από το σύνολο της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Σίσι ένα πλάνο για να υλοποιήσει ο όμιλος Κοπελούζου έργων φωτοβολταϊκών και αιολικών 9.500 MW στην Αίγυπτο, ώστε να υπάρχει ενέργεια και να τροφοδοτεί το καλώδιο.

Σημειώνεται, ότι η σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου δέχεται και αποζητά επενδύσεις έργων πράσινης ενέργειας. Εχει ένα φιλόδοξο σχέδιο και έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2035 θέλει να έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ 61GW.

Η ελληνική και η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι σταθεροί υποστηρικτές του έργου, έχοντας υπογράψει και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Οκτώβριο του 2021.

►Διαβάστε και: Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Η σημασία του έργου

Το έργο είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι θα καταστήσει την χώρα μας έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο «πράσινης» ενέργειας στην ΝΑ Μεσόγειο και στην Ευρώπη γενικότερα. Θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην ταχύτερη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και να καρπωθούμε τα οφέλη 3000 ΜW καθαρής πράσινης ενέργειας.

Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος Ελλήνων και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Επιπλέον θα βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία, η οποία θα έχει φθηνότερη πράσινη ενέργεια να καταστεί ανταγωνιστική και εξαγωγική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ