Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Κλειδώνει και ανακοινώνεται το deal για την απόκτηση της Enel Romania

Ετοιμη για την επέκτασή της στα Βαλκάνια είναι η ΔΕΗ καθώς, όπως αναφέρουν πηγές είναι πολύ κοντά η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Enel  στη Ρουμανία. Στη νέα ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων μετά την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα αποκτήσει παρουσία και θα μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά πλεονεκτήματα ως περιφερειακή  δύναμη.  
 
Για πρώτη φορά η ΔΕΗ αποκτά παραγωγική παρουσία στο εξωτερικό, επιταχύνει την παρουσία της στις ΑΠΕ, και το κάνει αυτό σύμφωνα με πληροφορίες με προνομιακό τίμημα, σε σχέση με την τιμή που πωλούνται οι ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις των δύο εταιρειών ΔΕΗ και Enel είναι στην τελική ευθεία και σύντομα αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ κατέθεσε τη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Enel Romania από την Enel στις 18 Νοεμβρίου και ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την ENEL.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου 2022 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31 Ιανουαρίου, αλλά παρατάθηκαν. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία ήταν η 28η Φεβρουαρίου και πήρε ακόμη μια παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

►Διαβάστε επίσης: Βιομηχανία: Προ των πυλών η εξαίρεση των PPAs - Ερχονται τα δύο πρώτα διμερή της ΔΕΗ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ρουμανία

Αποκτώντας την Enel Romania ΔΕΗ με μια κίνηση θα φτάσει πολύ γρήγορα το στόχο του 1 GW στις ΑΠΕ και θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας. Ταυτόχρονα θα αναπτύξει οικονομίες κλίμακας και σημαντικές συνέργειες.
 
Ταυτόχρονα, θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας της Ρουμανίας.

Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 70% της  θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, και τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει η Enel Green Power.

H Enel Green Power  διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW, συνολικής δυναμικότητας 534 MW. Πρόσφατα απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos ισχύος 90 MW τα οποία θα λειτουργούν από το 2023 ανεβάζοντας την πράσινη ισχύ της εταιρείας στα 623 MW.

►Διαβάστε επίσης:Σε υπερ-Αρχή μετατρέπεται η ΡΑΕ - Ποιοι τομείς περνάνε στις αρμοδιότητές της

Τι αφορά η συμφωνία

Η συμφωνία αφορά την εξαγορά του 100% των παγίων που ελέγχει η Εnel στη Ρουμανία, σε δίκτυα διανομής, αγορά προμήθειας και  στην παραγωγή ΑΠΕ, σε δραστηριότητες στις οποίες η Enel Romania συμμετέχει με ποσοστά από 51% ως 100%. Σε όλες τις δραστηριότητες η ΔΕΗ θα αποκτήσει και το management.

Σημειώνεται ότι η Enel Romania εκτιμάται με Enterprise Value 1,9 δισ. ευρώ και equity value 1,3 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς η ΔΕΗ  έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank , Πειραιώς, Εθνική), για πιθανή σύναψη μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ