Νέα
  • ΓΔ: 1274.07 +0.05%
  • Τζίρος: 46,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε υπερ-Αρχή μετατρέπεται η ΡΑΕ - Ποιοι τομείς περνάνε στις αρμοδιότητές της

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας / Πηγή: Eurokinissi

Σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα μετονομαστεί η ΡΑΕ, καθώς διευρύνονται οι αρμοδιότητές της για να αναλάβει τα ύδατα και τα αστικά απόβλητα, εκτός από την ενέργεια.

Τις τελευταίες μέρες οριστικοποιούνται οι τελικές διατάξεις της ρύθμισης, η οποία αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από το RRF.

Επίσης, η νέα υπεραρχή θα εισπράττει επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και τα έσοδα από τα πρόστιμα, ποσοστό επί του Τέλους Ταφής απορριμμάτων, το οποίο θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των παρόχων υπηρεσιών ύδατος που επίσης θα καθορίζεται με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών.

Εισήγηση κανονισμών τιμολόγησης για νερά και απόβλητα

Η λειτουργία της ΡΑΑΕΥ αλλάζει τους κανόνες στις επιχειρήσεις ύδρευσης και στους φορείς διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την χώρα, εντάσσοντας τη λειτουργία τους σε ένα ρυθμιζόμενο καθεστώς συμβάλλοντας θετικά στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης.

►Διαβάστε και: Καύσιμα: Νέα ανατροπή με τις τιμές από την άνοδο του Brent και την πτώση του ευρώ

Το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται επίσης να φέρει σημαντικές μεταβολές στα τιμολόγια αλλά και στα επενδυτικά σχέδια των φορέων.

Τι αλλάζει στη ΡΑΕ

Το σχετικό νομοσχέδιο, για τη διεύρυνση της σημερινής ΡΑΕ με την προσθήκη δύο ακόμη κλάδων στο ρυθμιστικό της ρόλο ετοιμάζεται και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την δημιουργία μιας «υπεραρχής» με μια κεντρική ολομέλεια 13 μελών, που θα έχει ένα δικό της πρόεδρο με οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες. Κάτω από αυτήν θα τεθούν οι τρεις κλαδικοί τομείς στην Ενέργεια, τα Απόβλητα και τα Ύδατα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα εισηγείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και αντίστοιχα των φορέων διαχείρισης στα απόβλητα και θα εγκρίνει τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανά πενταετία με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων όπου εντοπίζει αποκλίσεις από την λειτουργία των φορέων.

Η νέα διεύρυνση φέρνει σοβαρές ανακατατάξεις στην διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία διαχωρίζεται και θα μετατραπεί σε ξεχωριστή ολομέλεια όπως αντίστοιχα και οι δύο άλλοι τομείς, με έναν αντιπρόεδρο και από τρία μέλη η κάθε μία.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν τρεις διακριτές υπο-Ολομέλειες (μία για κάθε αντικείμενο), απαρτιζόμενες κάθε μία από έναν Αντιπρόεδρο και τρία ή τέσσερα μέλη.

►Διαβάστε και: Big Oil: Τα «εξοργιστικά» κέρδη ρεκόρ $200 δισ. τροφοδοτούν τις πιέσεις για μεγαλύτερη φορολογία

Οι υπο-Ολομέλειες θα τεθούν υπό την «ομπρέλα» της κεντρικής Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως θα μετονομαστεί η ΡΑΕ. Η κεντρική Ολομέλεια θα έχει επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ (ο οποίος θα έχει τρόπον τινά τον «διοικητικό» ρόλο συνολικού συντονισμού της Αρχής) και θα συμμετέχουν οι 3 «κλαδικοί» Αντιπρόεδροι και τα μέλη των τριών υπο-Ολομελειών.

Ο υφιστάμενος Πρόεδρος της Αρχής, αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, θα καταλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου της υπο-Ολομέλειας για τον κλάδο της ενέργειας. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στα σημερινά μέλη της υφιστάμενης Ολομέλειας της ΡΑΕ, τουλάχιστον στη μεταβατική φάση μέχρι τη λήξη της θητείας τους, να καταλάβουν θέση μέλους σε κάποια από τις άλλες δύο υποολομέλειες, είτε δηλαδή για τα νερά είτε για τα απόβλητα

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ