Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία - Μύλερ: Ο κίνδυνος να ξεμείνουμε από αέριο τον επόμενο χειμώνα είναι υπαρκτός

Πηγή: Associated Press

Την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου από επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να… «βγει» ο επόμενος χειμώνας επεσήμανε ο επικεφαλής της αρμόδιας ενεργειακής εποπτικής αρχής της Γερμανίας, Κλάους Μύλερ.

Ο επικεφαλής του Federal Network Agency, σε συνέντευξη του στους «Financial Times» έσπευσε να προειδοποιήσει πως η ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και η διαχείριση της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Ο φετινός χειμώνας συνοδεύτηκε από ήπιες καιρικές συνθήκες βοηθώντας τα κράτη όλης της περιοχής, μεταξύ τους και τη Γερμανία, να κρατήσουν τη ζήτηση χαμηλά και τα αποθέματα σε ασφαλή επίπεδα. Όμως, οι υψηλές πιθανότητες ενός βαρύτερου χειμώνα την περίοδο 2023-24 αυξάνουν κάθετα το ρίσκο.

Κλειδί ο καιρός

«Είμασταν εξαιρετικά τυχεροί να έχουμε φέτος έναν πολύ ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη. Όμως, έτσι φάνηκε και πόσο σοβαρός παράγοντας είναι ο καιρός» εξήγησε ο κ. Μύλερ ξεκαθαρίζοντας πως όλη τη γερμανική αγορά και όχι μόνο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να αποτραπούν ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα.  

«Ο κίνδυνος να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στο φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι υπαρκτός. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν συνεχίσουμε να μειώνουμε τη ζήτηση και μαζί να διασφαλίζουμε προμήθειες από πολλαπλές πηγές για τη Γερμανία» τόνισε χαρακτηριστικά. Όμως, υπάρχουν και άλλα σημεία κινδύνου.

Ποια είναι αυτά; Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι ένας παράγοντας-κλειδί, καθώς αν η κινεζική οικονομία ανεβάσει γοργά… στροφές, θα οδηγήσει σε ένα ράλι ζήτησης που θα έχει επιπτώσεις τόσο στη ροή από τους προμηθευτές όσο βέβαια και στην τιμή.

Δίχως καθόλου ρωσικό αέριο

Ο ερχόμενος χειμώνας, εξάλλου, θα είναι ο πρώτος για τη Γερμανία, αλλά και πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης, όπου θα έχουν μηδενιστεί οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πριν τη ρωσική εισβολή το 55% του αερίου της Γερμανίας έφτανε μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Η διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία θα έρθει ενώ η παγκόσμια παραγωγή LNG δεν εκτιμάται πως θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, τόσο την ερχόμενη χρονιά όσο και την επόμενη, άρα δεν θα μπορεί να καλύψει εύκολα τυχόν αυξημένα επίπεδα ζήτησης.

Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου αντανακλούν τις επισημάνσεις που έκανε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, όταν ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν έχει κερδίσει ακόμη τον ενεργειακό πόλεμο με την Ρωσία, παρά την κάθετη πτώση των τιμών.

«Το να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για τον επόμενο χειμώνα είναι πολύ επικίνδυνο» είχε σχολιάσει ο Μπιρόλ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ