Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Διατηρείται στα 60 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Τανκερ / Πηγή: Pixabay
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Pixabay

Στα 60 δολάρια το βαρέλι θα παραμείνει το πλαφόν στο ρωσικό αργό, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη, με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν γίνει για πιθανή αναπροσαρμογή του.

Το θέμα τέθηκε και στην τακτική συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ, αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν λείπουν οι φωνές κυρίως από τα κράτη του ανατολικού μπλοκ (όπως η Πολωνία και η Εσθονία) που επιμένουν να ζητούν χαμηλότερο πετρελαϊκό πλαφόν με στόχο να ενισχυθεί η πίεση προς το Κρεμλίνο.

Όταν είχε ληφθεί η απόφαση για το πλαφόν, είχε συμφωνηθεί πως το ύψος θα είναι αντικείμενο πιθανής αναθεώρησης, εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

Πάντως, μια πιθανή αναθεώρηση της τιμής δεν συγκεντρώνει για την ώρα την απαραίτητη συναίνεση, ούτε στους κόλπους της ΕΕ ούτε στους κόλπους του G7, που στηρίζει το πλαφόν.

Εξάλλου, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας υποστήριξε πως το ευρωπαϊκό εμπάργκο σε συνδυασμό με το πλαφόν έχουν αποδώσει καρπούς πετυχαίνοντας τον στόχο τους που ήταν να μειώσουν σημαντικά τα ενεργειακά έσοδα προς τα ρωσικά ταμεία και να συγκρατήσουν παράλληλα τις διεθνείς τιμές.

Θυμίζουμε πως το όριο του πλαφόν αφορά μόνο το ρωσικό αργό που μεταφέρεται και ασφαλίζεται από εταιρείες της ΕΕ και των μελών του G7. Η Ρωσία είναι ελεύθερη να μεταφέρει και να πουλήσει το πετρέλαιο της σε όποια τιμή θέλει και μπορεί, εφόσον δεν χρησιμοποιεί μεσάζοντες και εταιρείες της ΕΕ και του G7. Ωστόσο, παρά και την προσπάθεια της από πέρυσι να αυξήσει το στόλο της, τα στοιχεία δείχνουν πως ουσιαστικά τουλάχιστον τα μισά τάνκερ που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά του πετρελαίου της ανήκουν σε δυτικές εταιρείες ή καλύπτονται ασφαλιστικά από δυτικές ασφαλιστικές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ