Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Στο τραπέζι η παράταση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων και των επιδοτήσεων

Πηγή: Pixabay

Ο φόβος των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας που μπορεί να προκύψουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, προσανατολίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στην παράταση των προσωρινών μηχανισμών, που κανονικά έχουν ημερομηνία λήξης τον Ιούλιο του 2023.

Ειδικότερα, τόσο ο μηχανισμός για την τιμολόγηση του ρεύματος από τους προμηθευτές ένα μήνα πριν, που συνδέθηκε με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τις μεγάλες επιδοτήσεις, όσο και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων για τους παραγωγούς που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις, είχαν διάρκεια ένα έτος.

Ωστόσο, καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου από το καλοκαίρι και μετά και επομένως και του ρεύματος, το ΥΠΕΝ δεν εφησυχάζει και θα επιδιώξει, κατά πληροφορίες, να μην αποσύρει του προσωρινούς μηχανισμούς.

Με βάση την ισχύουσα νομοθετική διάταξη ο μηχανισμός ανάκτησης εκπνέει την 1η Ιουνίου 2023 και για την αλλαγή της ημερομηνίας θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Η παράταση αναστολής της ρήτρας μπορεί να γίνει με Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη.

Προέχει όμως για μια τέτοια παράταση-παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά, να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, η οποία έχει εγκρίνει το μέτρο στην ισχύουσα διάρκειά του. Θα απαιτηθούν δηλαδή διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες αναφορικά με τη συνέχιση ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και πέρα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη παράταση δόθηκε πρόσφατα, για όλο το 2023, στο μέτρο συγκράτησης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

►Διαβάστε και: Καύσιμα: Πάσχα με τιμές-φωτιά στη βενζίνη - Αυξήσεις φέρνει ο ενεργειακός πόλεμος

Τι κάνουν οι δύο μηχανισμοί

Το τρέχον μοντέλο τιμολόγησης τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, τερματίζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αύξανε τα κυμαινόμενα τιμολόγια ανάλογα με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς. Την αντικατέστησε με τις επιδοτήσεις, οι οποίες πληρώνονται στους καταναλωτές καλύπτοντας την παραπάνω χρέωση που προκαλεί η διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής.

Ετσι από τον Αύγουστο του 2022 και κανονικά μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, οι προμηθευτές ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις όλων των προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα.

Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Ενέργειας ανακοινώνει τις επιδοτήσεις που προέρχονται από το Ταμείο ενεργειακής Μετάβασης, και καλύπτουν το ποσό που υπερβαίνει μια χρέωση της τάξης των 17 λεπτών/κιλοβατώρα.

Ομως για να μπορεί να παρέχει επιδοτήσεις, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να είναι σε ισχύ και ο άλλος Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών κάτι που επίσης εξετάζεται από το ΥΠΕΝ.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: Τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή ενός μπλακ άουτ λόγω μεγάλης παραγωγής από ΑΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ