Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αριάδνη: Πώς προχωρά η πώληση του 20% - Ο όρος της ΡΑΑΕΥ και οι 4 «μνηστήρες»

Στον ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει η ευθύνη της διαχείρισης της ηλεκτρικής σύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το έργο που κατασκευάζει η θυγατρική του Αριάδνη Interconnection. Αυτό αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της εταιρείας.

Η Αριάδνη Interconnection συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 ως 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου που θα κάνει πραγματικότητα την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο διασφαλίζει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες.

Η Αριάδνη δημιουργήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ ως εταιρεία ειδικού σκοπού, έχοντας το ρόλο υπεργολάβου στην κατασκευή του καλωδίου και ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει το διαγωνισμό για την πώληση του 20% της εταιρείας. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έρχονται στο προσκήνιο και με δεδομένη τη σημασία τους για τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη, γίνονται επενδύσεις που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συμβατοί με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ

Η ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της Αριάδνη Interconnection, έτσι ώστε να αποσαφηνίζεται ο ρόλος που θα έχει η εταιρεία στη διαχείριση του καλωδίου μετά την ολοκλήρωση του έργου και να είναι συμβατός με όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Ο ρόλος αυτός, σύμφωνα με την Αρχή, δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του να είναι «διεκπεραιωτικός», δεδομένου ότι το καλώδιο είναι «εθνικό» και την ευθύνη πρέπει να την έχει ο Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ).

Επίσης αποφάσισε ότι και τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περνάνε στο επόμενο στάδιο. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium. Η Κινεζική εταιρεία, όπως έχει γίνει γνωστό, συνεργάζεται πλέον και με τον διαχειριστή του Βελγίου ELIA.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του τμήματος ενέργειας της ΡΑΑΕΥ έδωσε το πράσινο φως για να περάσουν και οι 4 υποψήφιοι επενδυτές στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Τα κριτήρια για έγκριση

Τα ευαίσθητα θέματα που έπρεπε να ελέγξει η Αρχή, για να δώσει έγκριση καταλληλότητας των «μνηστήρων», είναι κατά πόσο μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Αριάδνη επενδυτές οι οποίοι έχουν συμμετοχή στον εγχώριο κλάδο ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να δημιουργείται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Επίσης, κατά πόσον μπορούν να συμμετάσχουν η κινεζική State Grid (μέσω της θυγατρικής της StateGrid International Development Belgium), δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ (κατέχοντας το 24%).

Σημειώνεται ότι τη σχετική απόφαση για το ποιοι περνάνε στη δεύτερη φάση παρέπεμψε στη ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να «θωρακιστεί» στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διαδικασία και, με αυτό τον τρόπο, να αποφευχθούν στην πορεία τυχόν νομικές περιπέτειες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ