Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τιμές ενέργειας: Καιρός, ΑΠΕ και φυσικό αέριο «τρέφουν» την πτώση - Τι δείχνει η ζήτηση

Καθοδικές πιέσεις στις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ασκούνται λόγω της μειωμένης ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών, των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου και της αύξησης της παραγωγής των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, τόσο οι τιμές όσο και ζήτηση στην αγορά ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν πτωτικά.

Συγκεκριμένα η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα €101.98/MWh, καταγράφοντας χαμηλό 95 εβδομάδων.

Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται μειωμένη κατά 16.99% από την μέση ΤΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα €187.04/MWh και στα €0.00/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (15/5) φτάνοντας τα €123.41/MWh.

►Διαβάστε επίσης: Ερχεται ο πρώτος διαγωνισμός για έργα αποθήκευσης ενέργειας - Οι όροι

Αντίστοιχα πτωτικά κινούνται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ευρώπη. Την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκαν από €48/MWh έως €115/MWh, ενώ χθες (22/5) η διακύμανση των τιμών ηλεκτρισμού ήταν μεταξύ των €84/MWh και €116/MWh.

Εκτοξεύθηκαν οι ΑΠΕ

Σημαντικός παράγοντας της πτώσης των τιμών της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 45 GWh, την προηγούμενη εβδομάδα συνεισέφεραν στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου κατά 41%

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 28 GWh (-0.1% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα).

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 222 GWh καλύπτοντας το 29% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 27 GWh, κάλυψε το 4% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Διαβάστε επίσης: Μειωμένα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούνιο 

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο ανήλθε σε 317,550 MWh και 221,674 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τα νερά έφτασε τις 28,121 MWh.

Οσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, το 53% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την χαμηλή τάση (περί τις 427 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 21% την μέση τάση (πάνω από τις 170 GWh), το 17% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (πάνω από τις 133 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία, το 7% (περί τις 56 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξεως του 2%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ