Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευ. Μυτιληναίος: Η ισορροπία της αλλαγής έδρας, τα ισχυρά EBITDA άνω του 1 δισ. και η επέκταση στο εξωτερικό

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

Με στόχο την εξασφάλιση των αποτιμήσεων που αξίζουν στην εταιρεία, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες στην Γενική Συνέλευση του ομίλου Mytilineos, παρουσίασε τη στρατηγική τόσο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και της κερδοφορίας του, όσο και για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών fund.

«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και οφείλεται στην πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας, που θεωρούν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα», τόνισε.

Οι μέτοχοι αυτοί εκτιμούν ότι μόνον αν μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η μετοχή να διαμορφωθεί στα επίπεδα που αναλογούν στα μεγέθη που έχει πλέον αποκτήσει η Mytilineos, καθώς στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις, τα variations της αξίας που θα εδικαιούτο, θα ήταν πιο δύσκολες από τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. «Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ για το θέμα στις 27 Ιουλίου, στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μηνου», πρόσθεσε.

Έσπευσε να εξηγήσει, βέβαια, πως πρόκειται για ένα «πολύ ευαίσθητο θέμα σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο». Γι αυτό διευκρίνησε πως δεν μπορεί να απαντήσει τώρα, ενώ ξεκαθάρισε πως το θέμα «δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα έχει ισχυρή Δημοκρατία και ό,τι και να γίνει στις εκλογές θα υπάρξει σταθερότητα». 

Να αποκτήσει την αποτίμηση που της αξίζει

Η αλλαγή έδρας και το σχέδιο για εισαγωγή σε ξένο Χρηματιστήριο, έχουν στόχο να αποκτήσει η εταιρεία την αποτίμηση που της αξίζει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα private equity τοποθετούνται σε επενδύσεις με αξία μεταξύ 8-12 φορές τα EBITDA και αν βρουν επένδυση με αξία 8 φορές τα EBITDA τρέχουν να επενδύσουν, όταν με EBITDA στο 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos τώρα που έχει ανέβει είναι 4,1 δισ.».

►Διαβάστε και: Mytilineos: Μπαίνει στην αγορά του Καναδά - Αποκτά πέντε φωτοβολταϊκά έργα

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία και την αποτίμηση της εταιρείας δίνουν οι πράσινες δραστηριότητες του ομίλου, ενώ ο συνδυασμός διαφορετικών δραστηριοτήτων που αλληλοσυμπληρώνονται εξασφαλίζουν αυξημένη κερδοφορία ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, της ενέργειας ή του δολαρίου.

Ο Πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προβλέπει για το 2023 EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι θα είναι αυτό το κάτω όριο σε σχέση με τις επόμενες χρονιές, καθώς πλέον η εταιρεία κινείται σε άλλα επίπεδα.

Προτεραιότητα η επέκταση στο εξωτερικό 

Η επέκταση της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό, αποτελεί επίσης προτεραιότητα αξιοποιώντας ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε την πρόσφατη εξαγορά των αδειών για φωτοβολταϊκά 1,4 GW στον Καναδά, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για επιδότηση 30%. Επίσης όπως είπε, σχεδιάζει νέα μονάδα αλουμινίου στις ΗΠΑ, πρωτόχυτου ή δευτερόχυτου, αξιοποιώντας το χαμηλό ενεργειακό κόστος 20 δολ/MWh.

Η συμφωνία για την νέα επένδυση στον Καναδά, αφορά την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,4 GW, της εταιρείας Westbridge. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,7 δισ. καναδικά δολάρια (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

►Διαβάστε και: Πώς η MYTILINEOS με την απόκτηση της UNISON δημιουργεί ένα ενεργειακό marketplace

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, χάρις στα μέτρα ενίσχυσης των «πράσινων» επενδύσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Καναδάς, η κρατική επιχορήγηση θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια. Έτσι, χάρις στην ενίσχυση, το IRR αυξάνεται κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία

«Όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος της συμφωνίας. Όμως, η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αντιστοιχώντας σε κεφάλαια 200-250 εκατ. τον χρόνο, τη στιγμή που το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ετησίως. Σήμερα η εξαγορά είναι πρώτη είδηση στον Καναδά, αυτό κάτι λέει και για τη Mytilineos και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Οι πράσινες δραστηριότητες του ομίλου είναι επίσης στο επίκεντρο, και ωθούν την αποτίμησή του. Αναμένει για φέτος πράσινα EBITDA πάνω από 250 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Μυτιληναίος και όπως σημείωσε τα πράσινα έσοδα προέρχονται τόσο από τα έργα που κατασκευάζει για τρίτους, από αυτά που κατασκευάζει για να πουλήσει και από αυτά που διατηρεί.

Μυτιληναίος / Πηγή: Intime
Μυτιληναίος / Πηγή: Intime
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ