Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανακυκλώνονται κατά 85% έως 90% οι ανεμογεννήτριες - Τι ισχύει με τα φωτοβολταϊκά

Το 85-90% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά μετά το πέρας της διάρκεια ζωής. Αυτό είπε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου μιλώντας στην Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με θέμα «Ανακύκλωση Ενεργειακών Υποδομών».

Επίσης τόνισε ότι όλα τα υλικά διαχειρίζονται/ανακυκλώνονται κατά τη νομοθεσία από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες, ενώ πρόκληση αποτελούν τα πτερύγια λόγω των συνθετικών υλικών (composite materials).

►Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Στο τραπέζι η ενεργειακή θωράκιση για τον χειμώνα και η μεταρρύθμιση της αγοράς

Στόχος η ανακύκλωση στο 100%

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας των Συνθετικών Υλικών (EuCIA), μέχρι το 2025, ο αιολικός κλάδος - παρά την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσει τα επόμενα χρόνια - θα είναι υπεύθυνος μόνο για το 10% των συνθετικών αποβλήτων παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συνθετικών υλικών θα προέρχεται από τον κτηριακό τομέα και από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές συσκευές. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό, ο αιολικός κλάδος επιδιώκει να φτάσει στο 100% την ανακύκλωση και γίνονται αξιόλογες προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Hδη οι κατασκευάστριες εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν σχεδιάσει λύσεις μέσω των ερευνητικών τους προγραμμάτων σε δύο μέτωπα:

  1. την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την ανακύκλωση των υφιστάμενων πτερυγίων,
  2. την ανάπτυξη νέων υλικών ώστε τα νέα πτερύγια να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Εξοικονομώ 2023: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Οσα πρέπει να ξέρετε για επιδότηση και κριτήρια

Η κυκλική οικονομία  

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), κ. Δημήτρης Φούρλαρης σημείωσε τη σπουδαιότητα της Ημερίδας καθώς είναι η πρώτη που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή μετά την ανάληψη των νέων της αρμοδιοτήτων και τη νέα της φυσιογνωμία. Πρόσθεσε πως η Ημερίδα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για όλους όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, αλλά και για τους πολίτες, πράγμα που για την ανεξάρτητη αρχή, υπήρξε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως βασική παράμετρος που είναι ο συγκερασμός της αγοράς ενέργειας με την κοινωνία.

Ο Διευθυντής Αδειοδοτήσεων και τήρησης Μητρώων και Αρχείων της ΡΑΑΕΥ, κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδειοδότηση και λειτουργία έργων ΑΠΕ, όπως και στους διαγωνισμούς αποθήκευσης και ΑΠΕ.

Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι οι 96 αιολικοί σταθμοί  συνολικής ισχύος 1056MW, που αποτελούνται από 1.060 ανεμογεννήτριες, οι 81 Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 157MW, που αποτελούνται από 120 στροβίλους και οι 358 φωτοβολταικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 27MW που αποτελούνται από 135.000 φωτοβολταικά πλαίσια, θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία.

Σε μια 10ετία το πρώτο μαζικό κύμα ανακύκλωσης

Ο Πρόεδρος του Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Δρ. Στέλιος Λουμάκης αναφερόμενος στην ανακύκλωση των φ/β σταθμών είπε: «Από την 15ετή και πλέον εμπειρία μας στην ανάπτυξη και λειτουργία Φ/Β πάρκων στην Ελλάδα, φαίνεται πως τα Φ/Β πλαίσια θα ξεπεράσουν σε ωφέλιμο χρόνο ζωής την προβλεπόμενη 25ετή διάρκεια των εγγυήσεων που τα συνοδεύουν.  

Υπό το φως αυτό, το πρώτο μαζικό κύμα ανακύκλωσης τους στη χώρα μας δεν αναμένεται πριν το 2033. Θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος συλλογής, διαχείρισης και ανακύκλωσης Φ/Β πλαισίων υφίσταται ήδη στη χώρα μας με την ΚΥΑ 23615/651/Ε.103 ΦΕΚ Β 1184 από το 2014, κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2012/19/ΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους και τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης-ανακύκλωσης Φ/Β πλαισίων παράλληλα βεβαίως και με των υπολοίπων Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.  

Σύμφωνα με την νομοθεσία το κόστος λειτουργίας των συστημάτων αυτών βαρύνει τους παραγωγούς-εισαγωγείς-εμπόρους των Φ/Β πλαισίων, όπως άλλωστε ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα Ηλεκτρικά και Ηλεκτρονικά προϊόντα.  

Σε ότι τέλος αφορά την ανακύκλωση των Φ/Β πλαισίων καθ' εαυτή, μεταξύ των διαθέσιμων μεθόδων (μηχανικές, φυσικές, φυσικές-χημικές) οφείλουν να ακολουθηθούν και στην χώρα μας αυτές με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι οποίες άλλωστε είναι και αυτές που οδηγούν στην μέγιστη ανάκτηση υλικών, έστω και αν είναι τεχνολογικά είναι πιο κοπιώδης».

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΑ Εμπορίας: Εκλεισε νέο deal - Θα προμηθεύει φυσικό αέριο τη Μολδαβία

Οι σταθμοί βιοαερίου

Στην ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών σταθμών αναφέρθηκε και ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Στέλιος Ψωμάς λέγοντας: «Η ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του χρήσιμου κύκλου ζωής τους δεν είναι απλώς μια εύλογη υποχρέωση αλλά και ένα αξιακό ζήτημα για μια τεχνολογία που από τη φύση της είναι ταγμένη στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αν και ο μεγάλος όγκος των σχετικών αποβλήτων θα προκύψει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, πρέπει από σήμερα να ετοιμάσουμε τις υποδομές και να βελτιώσουμε το κανονιστικό πλαίσιο για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Πλωτά αιολικά πάρκα
Πηγή: Pixabay

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ), Κωνσταντίνος Βασιλικός μίλησε για την ανακύκλωση των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών λέγοντας: «Η κυκλική οικονομία θα πρέπει να κάνει χρήση ανανεώσιμων πόρων. Εμείς ερχόμαστε να συνεισφέρουμε στην κυκλική οικονομία.

Ωστόσο, εκτός από την ανακύκλωση του εξοπλισμού, οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων αναφέρουν και την παύση λειτουργίας των έργων. Οφείλουμε να εξετάσουμε και αυτή την παράμετρο. Τα μικρά υδροηλεκτρικά πάντως πρέπει να πούμε ότι μπορούν να ανακυκλωθούν 100%».

Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Πράσινη η μισή ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα το Μάιο

Για την ανακύκλωση σταθμών βιοαερίου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), Σπύρος Τζιάκας τονίζοντας: «Η λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης της υπολειμματικής αγρωστώδους και δασικής Βιομάζας, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της σύγχρονης κυκλικής Βιοοικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ρόλος της Βιοενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητος και συνάμα διευκολυντικός και πολύπλευρος, καθώς προσφέρει μία πλειάδα πλεονεκτημάτων όπως σταθερότητα, ευελιξία, οικονομία, ενεργειακή ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, θέσεις εργασίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της περιφερειακής οικονομίας.

Η ανακύκλωση σταθμών Βιομάζας δεν αφορά μόνο στον τεχνικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο τέλος του ενεργού κύκλου ζωής του, αλλά γίνεται πράξη καθημερινά με την αξιοποίηση χιλιάδων τόνων οργανικής ύλης.

Παράλληλα, δραστηριότητες και τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Dioxide Removal) έρχονται στο προσκήνιο προκειμένου να συνεπικουρήσουν την παραγωγή χρήσιμης ανανεώσιμης Βιοενέργειας, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο επίσης την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ανανεώσιμου άνθρακα για την κάλυψη αναγκών της βιομηχανίας σε νέα βιοϋλικά και βιοβασισμένα προϊόντα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ