Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Στη νέα εποχή με έργα 6,5 δισ. για διεθνείς διασυνδέσεις της Ελλάδας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης

Μια νέα εποχή διεθνών διασυνδέσεων εγκαινιάζεται με την εκκίνηση λειτουργίας από τον ΑΔΜΗΕ και το Διαχειριστή του βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD της νέας, διεθνούς ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας στην υπερυψηλή τάση 400 kV.

Η δεύτερη διεθνής διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία θα αυξήσει τις δυνατότητες μεταφοράς πράσινης ενέργειας και θα ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

Οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, και φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διηπειρωτικών διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνολικά ο ΑΔΜΗΕ προωθεί έργα που ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με χώρες των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Όπως προκύπτει από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2024 – 2033 άλλες από αυτές τις υποδομές είναι στο σχεδιασμό και άλλες ήδη υλοποιούνται. Η χώρα μας σταδιακά μέχρι το 2031 θα έχει καταφέρει να ενισχύσει τις διασυνδέσεις της με τους γείτονες της και αφετέρου να αυξήσει τη δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που θα επιτρέψει αφενός τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αφετέρου τις εξαγωγές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο αλλά και από εγχώριες πηγές.

►Διαβάστε και: ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το εγχώριο τμήμα της οποίας κόστισε 11,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYNDP) του ENTSO-E καθώς και στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου η νέα Γραμμή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στο διασυνοριακό εμπόριο.

Η διακίνηση ενέργειας μέσω της νέας Γραμμής ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, κατόπιν στενής συνεργασίας του αρμόδιου προσωπικού των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Με αφορμή την ηλέκτριση της νέας διεθνούς διασύνδεσης, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι «η δεύτερη, διεθνής ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης, αποτελεί ένα σημαντικό, ενεργειακό έργο, πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στα άμεσα οφέλη αυτής της συνεργασίας συμπεριλαμβάνεται: η ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και η ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο. Θα ακολουθήσουν περισσότερες διεθνείς διασυνδέσεις, που θα αναβαθμίσουν, περαιτέρω, τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό, ενεργειακό χάρτη».

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ, η ονομαστική μεταφορική ικανότητα της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα ανέρχεται σε 1.000 MW, τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW.

Σε τεχνικό επίπεδο, η νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters - VSC) και σταθμούς ηλεκτροδίων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία.

►Διαβάστε και: ΑΔΜΗΕ: Συμφωνία για είσοδο με 25% στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας

Ο επικαιροποιημένος δεκαετής σχεδιασμός του Διαχειριστή τοποθετεί την ολοκλήρωση της νέας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έως το 2030.

Η διασύνδεση θα διαθέτει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς 1.600 MVA και θα συνδέσει το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με τον νέο Υποσταθμό Fier στη νότια Αλβανία.

Δεύτερη Διασύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας

Τον Μάρτιο του 2022, ο ΑΔΜΗΕ και η TEIAS συμφώνησαν για την υλοποίηση της νέας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2029. Η νέα διασυνδετική εναέρια Γ.Μ. 400 kV απλού κυκλώματος μεταξύ του ΚΥΤ Νέας Σάντας και του Υ/Σ Babaeski στην Τουρκία, θα διαθέτει ονομαστική ικανότητα μεταφορά 2.000 MVA και εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό μήκος περί τα 130 km, εκ των οποίων τα 70 km βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια και τα 60 km στην επικράτεια της Τουρκίας, καθώς προβλέπεται να οδεύσει παράλληλα με την υφιστάμενη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα διασυνδετική Γ.Μ. προβλέπεται ότι θα αυξήσει την μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW και στις δύο κατευθύνσεις. Το έργο θα ενισχύσει την σύνδεση του Ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς με το μεγάλο σε έκταση σύστημα της Τουρκίας η οποία είναι σχετικά ασθενής καθώς τα δύο συστήματα συνδέονται μέσω τριών διασυνδετικών γραμμών (μία διασυνδετική γραμμή Ελλάδα – Τουρκία και δύο διασυνδετικές γραμμές Βουλγαρία – Τουρκία), θα βελτιώσει την ευστάθεια μεταξύ των διασυνδεδεμένων Συστημάτων της Βαλκανικής χερσονήσου με αυτό της Τουρκίας, θα επιτρέψει επίσης την διείσδυση περισσοτέρων ΑΠΕ στο Ελληνικό Σύστημα, θα ενισχύσει την σύγκλιση των αγορών με τις γειτονικές χώρες και θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 24,2 εκ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί το 2029.

Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Το έργο αφορά στην υλοποίηση διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ με συνδέσμους συνεχούς ρεύματος και περιλαμβάνει τα τμήματα της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου και της διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Κρήτη).

Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης Εuroasia Ιnterconnector το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου- Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 km με ισχύ 1000 MW, είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ-Αριάδνη Interconnection και Εuroasia Ιnterconnector για την εξειδίκευση τεχνικών λεπτομερειών για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του έργου της διασύνδεσης Αττικής– Κρήτης που βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης με το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου- Ισραήλ που θα υλοποιήσει ο Euroasia Interconnector. Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήθηκε τεχνική σύνοδος στην Κύπρο που διοργάνωσε ο φορέας υλοποίησης του έργου παρουσία των Διαχειριστών Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), Κύπρου (ΔΜΣΚ), Ισραήλ (NOGA) και τεχνικών συμβούλων στην οποία συζητήθηκαν θέματα σχεδιασμού του έργου και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών σχεδιασμού του πολυτερματικού συνδέσμου.

Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Για τη Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου έχει προταθεί το έργο GREGY από τον Project Promoter ELICA S.A. για ένταξη στη λίστα έργων PCI και ο ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει την στήριξη του.

Τον Όκτώβριο του 2021 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου με βάση το οποίο συστήνεται ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Υπουργείων, των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς και των Ρυθμιστικών Αρχών, που θα εξετάσει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου σε συνεργασία με τον Project Promoter, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του ως έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ