Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΔΕΗ: Επενδύσεις σε δίκτυο - ΑΠΕ και καλές επιδόσεις η συνταγή επιτυχίας της Διοίκησης Στάσση

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Με ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα στο δίκτυο διανομής ενέργειας και στις ΑΠΕ και με έμφαση στις επιδόσεις της η ΔΕΗ παρουσίασε ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο το 2023. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην τηλεδιάσκεψη με 70 αναλυτές, για τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται με συστηματικό τρόπο και γρήγορα η ανάπτυξη της εταιρείας στις ΑΠΕ.

Ο στόχος των 5 GW από ΑΠΕ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, θα επιτευχθεί μέχρι το 2026. Σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 669 MW σε λειτουργία ενώ από το Μάιο έχουν προστεθεί σε λειτουργία 228 MW.

Επιπλέον 451 MW αναμένεται σύντομα να μπουν σε κατασκευή, όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ενώ 100 MW συμμετέχουν στο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας. Όπως ο ίδιος εξήγησε, 250 MW έχουν πάρει όρους σύνδεσης και 640 MW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση  και αναμένουν όρους σύνδεσης. Σε έξι μήνες από σήμερα η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία 814 MW και σε 18 μήνες θα φτάσει τα 2 GW.

Επίσης, έγινε αναφορά στις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στο δίκτυό της, με την υπογειοποίηση των καλωδίων αν προχωρά με γρήγορο ρυθμό και να έχει φτάσει στα 582 χλμ από 181 χλμ πέρυσι. Η ΔΕΗ επενδύει στα δίκτυα και στην παραγωγή ενέργειας και οι συνολικές επενδύσεις το α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε €447,5 εκατ. έναντι €244,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το Δίκτυο Διανομής, ΑΠΕ καθώς και στη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου  840 MW στην Αλεξανδρούπολη.  

Ο στόχος για EBITDA και η εξαγορά της ENEL

«Για το σύνολο τους έτους, επιβεβαιώνουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους περίπου €1,2 δισ. και συνεχίζουμε την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου με στόχο την εξέλιξη της ΔΕΗ στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο Γιώργος Στάσσης.

Τόνισε επίσης ότι η εξαγορά της Enel Romania, θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους και τότε θα ανακοινωθεί το νέο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η ΔΕΗ, παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 3,582 δισ. ευρώ, με τα επαναλαμβανόμενα EBΙTDA να βρίσκονται στα 589,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 37,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και εμφάνισε και κέρδη μετά φόρων σε 181,5 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές επενδύσεις το α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε €447,5 εκατ. έναντι €244,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το Δίκτυο Διανομής, ΑΠΕ καθώς και στη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου  840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

►Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύει ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο - Το ενεργειακό μενού της συνάντησης με Αλ Σίσι και το project GREGY

Επιστροφή στα κέρδη

Στο α’ εξάμηνο 2023, η εταιρεία είχε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε €589,7 εκατ., αυξημένα κατά €160,4 εκατ. (37,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €181,5 εκατ. έναντι ζημιών €11,1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022.  

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη €279,6 εκατ. έναντι κερδών €1,9 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022, καθώς επηρεάστηκαν και από το κέρδος ύψους €141,6 εκατ. από την πώληση του 100% των μετοχών της νεοιδρυθείσας θυγατρικής MΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και την εισφορά του στη MΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε.

►Διαβάστε επίσης: Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Έρχονται ενισχύσεις έως 250.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

Γ. Στάσσης: Παραμένει ο στόχος για EBITDA €1,2 δισ

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα εξαμήνου αντανακλούν την βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και των επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς  και στον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζουμε την πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και συνεργασιών. Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε πρόσφατα το διαγωνισμό για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450MW, συμμετείχαμε στην δημοπρασία για έργα αποθήκευσης ενέργειας με 100MW και εξασφαλίσαμε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890MW.

Διαθέτουμε πλέον ισχύ 1,6GW σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026, έχοντας εξασφαλίσει παράλληλα την υλοποίησή τους από πλευράς αδειοδότησης.

Στη Ρουμανία, μία εκ των αγορών στόχων με βάση το Στρατηγικό μας Σχέδιο, υπογράψαμε πριν από μερικές ημέρες συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου σε λειτουργία συνολικής ισχύος 84MW, σε δύο περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Εξελίσσουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, βελτιώνοντας την εμπειρία τους σε όλα τα σημεία επαφής με την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων όπως οι ολοκληρωμένες λύσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και το πρόγραμμα ανταμοιβής, αναπτύσσοντας παράλληλα και  τις υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες. 

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχοντας πλέον συμπληρώσει δύο χρόνια από την έναρξη δραστηριοποίησης της “ΔΕΗ blue”, έχουμε ξεπεράσει τους 1.600 φορτιστές στην Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην χώρα.

Το επιχειρηματικό μας μοντέλο με παρουσία στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί ασπίδα στις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τον εξελισσόμενο ενεργειακό μετασχηματισμό.

Για το σύνολο τους έτους, επιβεβαιώνουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους περίπου €1,2 δισ και συνεχίζουμε την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου με στόχο την εξέλιξη της ΔΕΗ στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ