Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Ισχυρό ενδιαφέρον για τα slots LNG στη Ρεβυθούσα - Θα κλείσουν θέσεις για 15 χρόνια

Διεθνές και ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν και φέτος οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και θα συνεχιστούν όλες τις εβδομάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για τις δημοπρασίες για τη διάθεση «χρονοπαραθύρων» (slots) στους χρήστες, στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων για αύξηση των πηγών εφοδιασμού και απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον των βαλκανικών χωρών για το LNG και τις ελληνικές υποδομές.

Μέσω των δημοπρασιών εκφόρτωσης LNG, ο ΔΕΣΦΑ εξασφαλίζει την παροχή πρόσβασης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με διαφανείς διαδικασίες και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκατάσταση, τόνισε ο κ. Σωτήριος Μπράβος, ανώτατος διευθυντής εμπορικών υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπράβος, η διαδικασία περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των εκφορτώσεων πλοίων, μέσω των δημοπρασιών χρονοπαραθύρων (slots) εκφόρτωσης, χώρου προσωρινής αποθήκευσης και δυναμικότητας LNG, για την αεριοποίηση και έγχυση των φορτίων αυτών στο ΕΣΜΦΑ. Οι Χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να δεσμεύσουν δυναμικότητα LNG σε μακροχρόνια βάση.

Τρία βήματα

Με βάση το νέο καθεστώς δημοπρασιών, ο ετήσιος προγραμματισμός εκτελείται σε τρία διακριτά βήματα. Στα πρώτα δύο βήματα (Φάση Α), διατίθενται τυποποιημένα slots, είτε υπό τη μορφή δέσμης slots είτε μεμονωμένα, ενώ κατά το τρίτο βήμα (Φάση Β) προσφέρεται στους Χρήστες Συμπληρωματική Δυναμικότητα. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προγραμματισμός είναι δεσμευτικός τόσο για τους Χρήστες όσο και για τον ΔΕΣΦΑ.

Οι δημοπρασίες για το 2024 θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, για τις λίγες θέσεις που έχουν απομείνει, και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες για τα επόμενα 15 χρόνια, μια εβδομάδα για κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που κατά το τέλος του τελευταίου γύρου δημοπρασίας η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης συμπληρωματικής δυναμικότητας, η δημοπρασία ολοκληρώνεται με την κατανομή της διαθέσιμης δυναμικότητας κατ’ αναλογία της ζήτησης των Χρηστών.

Τα slots που προσφέρονται στη διαδικασία έχουν είτε τη μορφή δέσμης είτε είναι μεμονωμένα, και χωρίζονται σε slots. Τα μεμονωμένα slots είναι χωρητικότητας 1 TWh (147.000 m3) ή 0,5 TWh (73.000 m3). Παράλληλα έχουν ως προκαθορισμένη περίοδο προσωρινής αποθήκευσης: 13 ημέρων για τη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) ή 18 Ημερών το υπόλοιπο έτος (Μαρτιος – Νοεμβρίος).

Σε ότι αφορά τις δέσμες προσφέρονται συνολικά τέσσερις ανά έτος. Δηλαδή 3 δέσμες κάθε μια εκ των οποίων περιλαμβάνει 5 φορτία ΥΦΑ, ποσότητας 1 TWh έκαστο και 1 δέσμη η οποία περιλαμβάνει 8 φορτία ποσότητας 0,5 TWh έκαστο. Τα φορτία ΥΦΑ κάθε δέσμης κατανέμονται ιδίως σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ