Νέα
  • ΓΔ: 917.39 +0.60%
  • Τζίρος: 16,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΔΑ - ΔΕΣΦΑ: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στην πενταετία

ΔΕΣΦΑ
ΔΕΣΦΑ / Πηγή: Intime

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου προγραμματίζουν ο ΔΕΣΦΑ και ο ΔΕΔΑ σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο εταιρειών η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη του Δικτύου Φυσικού Αερίου και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Η κυρία Galli μίλησε για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια του ΔΕΣΦΑ 500 εκατ. ευρώ που πρόκειται να επεκτείνουν το χάρτη του φυσικού αερίου, αυξάνοντας τη διείσδυσή του σε κάθε σημείο της χώρας. Ταυτόχρονα οι νέοι αγωγοί θα είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και υδρογόνο για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα της πράσινης αγοράς ενέργειας.

Ο ΔΕΣΦΑ στηρίζει την προσπάθεια απολιγνιτοποίηση με 2 έργα, στο πλαίσιο τους δεκαετούς σχεδιασμού του, ένα στη Δυτική Μακεδονία και ένα στη Δυτική Ελλάδα που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και ευθυγραμμίζονται με την λογική και τους στόχους του ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία μήκους 111 χιλιομέτρων θα συμβάλει στη διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, στις λιγνιτικές περιοχές που μέχρι σήμερα στηρίζονταν στην ηλεκτροπαραγωγή με βάση το λιγνίτη κάτι που πλέον αλλάζει.

Αξιοποίηση του υδρογόνου

Ταυτόχρονα τα νέα έργα συμπεριλαμβάνουν στο σχεδιασμό τους την αξιοποίηση του υδρογόνου, καθώς, στη περιοχή προωθείται έργο (White dragon) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το δεύτερο έργο είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός στη Δυτική Ελλάδα που θα ξεκινάει από την Μεγαλόπολη και θα καταλήγει στη Πάτρα, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού λίγο κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως είπε, η Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η τελική έγκριση από την ΡΑΕ, ενώ, η τελική επενδυτική απόφαση από πλευράς ΔΕΣΦΑ θα ακολουθήσει αφού πρώτα διευθετηθούν μια σειρά εκκρεμότητες (αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές μελέτες) που θα καθιστούν «ώριμο» το σχεδιαζόμενο έργο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ, ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2026.

300 εκατ. επενδύσεις από τον ΔΕΔΑ

Ο ΔΕΔΑ από την πλευρά του σχεδιάζει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία για την επέκταση στις πόλεις τους δικτύου φυσικού αερίου. Μιλώντας στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας σημείωσε ότι πρόγραμμα του ΔΕΔΑ που υλοποιείται είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου διανομής στην Ευρώπη, και μάλιστα με ιδιαίτερη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αν αναλογιστεί κανείς ότι τέτοια έργα έχουν παγώσει στη χώρα από το 2007.

Στο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ είναι η ανάπτυξη «πράσινων» δικτύων, δηλαδή δικτύων που θα πληρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε να υποδεχθούν στο μέλλον βιομεθάνιο και υδρογόνο. Βάσει του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την διείσδυση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, με την ανάπτυξη δικτύων διανομής άνω των 210 χιλιομέτρων και τα οποία προβλέπεται να καλύψουν πλήθος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης, Πύργος, Πάτρα και Αγρίνιο αποτελούν τις 3 πόλεις όπου οι εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2021και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023. Για την τροφοδότηση των εν λόγω πόλεων προκρίνεται η λύση του LNG μέσω βυτιοφόρων μέχρι να κατασκευαστεί ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ από την Μεγαλόπολη προς την Πάτρα.

Τέλος, ο κύριος Τσάκας αναφέρθηκε εκτενώς στην αναπτυξιακή διάσταση των έργων, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν «πολλαπλασιαστές» θέσεων απασχόλησης τόσο κατά την δημιουργία τους όσο και από την άποψη της διάθεσης του φυσικού αερίου στις επιλεγμένες περιοχές και τον θετικό αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται στο επενδυτικό και αναπτυξιακό τους πρόγραμμα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ