Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Helleniq Energy: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας - Στα 0,169 ευρώ/kwh το μπλε τιμολόγιο της Elpedison

Για τα αναπτυξιακά σχέδια της Helleniq Energy με έμφαση στις ΑΠΕ, και για το στόχο να πουλήσει το ποσοστό 35% που διαθέτει η εταιρεία στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μίλησε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Όπως είπε η Helleniq Energy θα ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους 6 μήνες το τι θα γίνει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς η συμμετοχή, του 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει νόημα για τον όμιλο.

Όπως εξήγησε η ΔΕΠΑ στήθηκε πριν πολλά χρόνια με άλλες προδιαγραφές και τώρα είναι κάθετα ανταγωνιστική στη δραστηριότητα της Helleniq Energy και για αυτό πρέπει ή να συγχωνευθεί με την Helleniq Energy ή να πουληθεί το μερίδιο 35%. Μάλιστα είπε ότι δεν αποκλείεται να βρει επενδυτή για την πώληση του μεριδίου της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει το Δημόσιο.

Σημείωσε ότι η αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ εμπορίας στα βιβλία της Helleniq Energy είναι 250-280 εκατ. ευρώ.

Elpedison: 0,169 ευρώ το μπλε τιμολόγιο

Στον ανταγωνισμό για εξασφάλιση πελατολογίου στο μπλε τιμολόγιο μπήκε και η Elpedison που προσφέρει το μπλε τιμολόγιο, στην πιο χαμηλή μέχρι σήμερα τιμή στην αγορά τα 0,169 ευρώ/κιλοβατώρα. Στόχος της είναι να εντάξει στο μπλε τιμολόγιο το 15-20% του πελατολογίου της, όσοι δηλαδή είχαν σταθερό τιμολόγιο και πριν την κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν διέθετε μπλε τιμολόγιο, αλλά η πτωτική πορεία των τιμών πλέον δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες προμήθειας να προσφέρυν ελκυστικές τιμές στα σταθερά τιμολόγια.

Τρία μέλη το Δημόσιο στο ΔΣ της Helleniq Energy

Μετά την ολοκλήρωση του placement, το ποσοστό τους Δημοσίου στην Helleniq Energy,  είναι κάτω του 35% και με το καταστατικό όπως είναι σήμερα δεν θα μπορούσε να εκλέξει κανένα μέλος στο ΔΣ της εταιρείας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να διορίζει 3 στα 11 μέλη στο ΔΣ της Helleniq Energy, παρότι το ποσοστό του είναι κάτω του 35%. Κι αυτό γιατί θα γίνει μια αλλαγή Καταστατικού, που θα προταθεί προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας , ώστε αν το ποσοστό του Δημοσίου είναι 25-35% να μπορεί να προτείνει 3 μέλη και αν είναι από 35% και πάνω να έχει 4.

Σημειώνεται ότι πριν, την πώληση του 10% της εταιρείας το Δημόσιο είχε 7 στα 13 μέλη και μπορούσε να καθορίζει τον Πρόεδρο. Τώρα με 3 μέλη στα συνολικά 11 του ΔΣ δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.

Όπως σημείωσε πρόθεση των μετόχων ήταν, μέσω του placement να αυξηθεί το freefloat γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, από τις συναντήσεις που έκανε με τους επενδυτές, το πρόβλημα ήταν ότι οι επενδυτές δεν έβρισκαν μετοχές να αγοράσουν. Μέσω του placement, όπως είπαν τοποθετήθηκαν λίγο παραπάνω έλληνες από ότι ξένοι επενδυτές , ενώ, επιλέχθηκε από τους Συμβούλους και του μετόχους, να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ επενδυτών που μένουν μακροπρόθεσμα στη μετοχή και τα hedge funds τα οποία και πούλησαν αμέσως.

Παρακολουθούμε την πώληση της Lukoil

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολουθεί η διοίκηση της Helleniq Energy, τις εξελίξεις γύρω από την πώληση της Lukoil.

Σαν εταιρεία μας ενδιαφέρει τι γίνεται και ποιοι ενδιαφέρονται, γιατί θα μπορούσε να είναι κάποιος που θα επιλέξει να κάνει εισαγωγές στην ελληνική αγορά. "Και στις περιπτώσεις αυτές, τα κριτήρια των επιχειρηματικών κινήσεων, δεν πάντα μόνο οικονομικά", σημείωσε ο κ Σιάμισιης.

Ωστόσο, διευκρίνησε ότι η Helleniq Energy δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει διυλιστήρια, γιατί κάτι τέτοιο εκεί είναι κόντρα στη στρατηγική τους, όμως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Αγωγός Σκοπίων

Σχετικά με τον αγωγό Θεσσαλονίκης Σκοπίων ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι μέσα στο 2024 θα δούμε τον αγωγό να δουλεύει και όπως είπε ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός.

Σημείωσε ότι είχαμε ένα πολύ θετικό βήμα μετά από χρόνια, τη θετική για την Hellineq Energyαπόφασητηςδιαιτησίας,όμωςπρέπει ναοριστικοποιηθείτοθέμαμετοντρόπο λειτουργίας του αγωγού και να πληρώσουν οι Σκοπιανοί το ποσό που επιδικάστηκε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ