Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurostat: Από ΑΠΕ το 30,6% της ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό στην Ελλάδα

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Περίπου το ένα τρίτο (30,6%) της ενέργειας που χρειάζεται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό στην Ελλάδα προήλθε από ΑΠΕ το 2022 έναντι 24,8% στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η συμβολή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας ανήλθε στο 22,7% στο ίδιο έτος, ενώ το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (42,4%) στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ.

Η συνολική συμβολή των ΑΠΕ περιορίζεται από το πολύ χαμηλό ποσοστό τους στον μεταφορικό τομέα, μόλις 4,1%, καθώς η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της και η συντριπτική πλειονότητα των μεταφορικών μέσων χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Eurostat, ΑΠΕ

Το υψηλότερο ποσοστό ΑΠΕ για θέρμανση και κλιματισμό είχαν το 2022 η Σουηδία (69,3%) και η Εσθονία (65,4%) καθώς χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας.

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ΑΠΕ για τη συγκεκριμένη χρήση η Ιρλανδία (6,3%), η Ολλανδία (8,6%) και το Βέλγιο (10,4%).

Σε σύγκριση με το 2021, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα (5,2 ποσοστιαίες μονάδες) και το Λουξεμβούργο (2,5 π.μ.), ενώ μειώσεις σημειώθηκαν στην Αυστρία (-2,4 π.μ.), τη Σλοβενία (-1,2 π.μ.) και την Κύπρο (-1 π.μ.).
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ