Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιώργος Στάσσης: Με τη ΔΕΗ τα Βαλκάνια μειώνουν την απόσταση από τη Δύση

Τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας με επίκεντρο τη Ρουμανία, παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο power Summit στο Βουκουρέστι. Όπως είπε «η ηλεκτρική διασύνδεση με Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία στις τρεις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή».

Η περιφερειακή αγορά και ο στρατηγικός στόχος

Με τη λειτουργία μιας περιφερειακής αγοράς ενέργειας στα Βαλκάνια, εξήγησε ότι μπορεί να μειωθεί το κενό ανισότητας με τη Δύση, και τόνισε ότι η ΔΕΗ είναι εδώ για να στηρίξει τη Ρουμανία σε αυτήν την προσπάθεια.

Εξηγώντας τους στόχους της εταιρείας είπε: «δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μέρος μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς. Μιας αγοράς που πρέπει να λειτουργεί και περιφερειακά για να αποκτήσουμε ρυθμό και ανταγωνιστικότητα. Είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουμε περιφερειακή δύναμη, και η είσοδος στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντική για μας».

Σημείωσε ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία, δημιουργεί συνέργειες στο trading που αν αξιοποιηθούν και οι δύο χώρες θα κερδίσουν.

«Η Ρουμανία όπως και η Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και αν συνεχίσουμε έτσι, κλείνουμε την απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το 2030 θα είμαστε ισχυρότερες και πιο ανταγωνιστικές διεθνώς» τόνισε.

Και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προπτική της Ρουμανίας, λέγοντας ότι και στη Ρουμανία υπάρχει οικονομική ανάπτυξη κάθε χρόνο, έχει πολιτική σταθερότητα, είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Όλα τα στοιχεία είναι εδώ και για να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη και στη Ρουμανία τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

►Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Η μεγάλη μοιρασιά για το ένα δισ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων - Χαμένοι και κερδισμένοι

Ο Γ. Στάσσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Marcel Ciolacu

Επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και ΑΠΕ

Ειδικότερα, ανέφερε σχέδια για επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια με στόχο να αναπτύξει 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. «Έχουμε τον τρόπο, τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές» είπε σχετικά με τα σχέδια της ΔΕΗ στη χώρα.

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα και στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και να μπει στην αποθήκευση

«Το δίκτυο είναι σημαντικό και σχεδιάζουμε και επενδύσεις στα δίκτυα. Όπως εξήγησε στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα έχουμε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο όχι για να μεταφέρει ενέργεια αλλά για να διαχειρίζεται την ροή της ενέργειας αμφίδρομα. Και χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο και για να συνδέσουμε περισσότερες ΑΠΕ, που επιστρέφει στον λογαριασμό σαν μείωση κόστους.

Εξετάζουμε το υδρογόνο στο πλαίσιο έρευνας και δοκιμών, έχουμε ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα και θα είμαστε παρόντες και στη Ρουμανία όταν ανοίξει η αγορά αποθήκευσης», σημείωσε.

Για τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σημείωσε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική τεχνολογία για το μέλλον ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παραχθούν βιομηχανικά και εγκατασταθούν μαζικά αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος.

►Διαβάστε επίσης: ΛΑΡΚΟ: Κληρώνει για το μέλλον της πολύπαθης εταιρείας - Την Δευτέρα συνάντηση εργαζόμενων ΤΑΙΠΕΔ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ