Νέα
  • ΓΔ: 1454.77 +0.48%
  • Τζίρος: 114,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Italgas: Επενδύσεις 180 εκ. ευρώ  το 2024 στην Ελλάδα

Επενδύσεις 180 εκ. ευρώ θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της ΕΝΑΟΝ (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) ο ιταλικός όμιλος Italgas.

Όπως δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, Πάολο Γκάλο: «Στην Ελλάδα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη διαδικασία αναδιοργάνωσης που ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και με τα νέα τιμολόγια που εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή, τα οποία αφορούν στις δραστηριότητές μας μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 78% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν δεν ήμασταν μέτοχοι. Εν τούτοις, στόχος μας είναι να τα πάμε ακόμη καλύτερα, καθώς το επιχειρησιακό σκέλος σημειώνει εξαιρετικά αποτελέσματα.  Για το τρέχον έτος, αναμένουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023».

Συνολικά οι επενδύσεις του ομίλου το 2023 ήταν τα 906,5 εκατ. ευρώ διεθνώς και στην Ελλάδα σε 106,7 εκατ. ευρώ με 600χμ νέου δικτύου, εκ των οποίων τα 433χμ λειτουργούν ήδη.

H διοίκηση του ομίλου δήλωσε ικανοποιημένη από την πορεία της ελληνικής θυγατρικές και τόνισε ότι μετά την έγκριση του WACC για την τριετία 2024-2026 η εταιρεία είναι καλυμμένη μέχρι τότε. Το WACC που εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ είναι στο 8,38% για τα έτη από το 2024 ως το 2026.

►Διαβάστε επίσης: Greco Islands: To στοίχημα των πράσινων νησιών - Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τον Πόρο

Το σχέδιο 

Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2023-2029 προβλέπει επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως εκτίμησε ο κ. Gallo θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Περιλαμβάνει τις επενδύσεις για επέκταση των δικτύων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τεχνολογίες ελέγχου διαρροών κ.α.

Το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα δικτύων έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές.

►Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Αύξηση κατανάλωσης 30% στο δίμηνο

Αύξηση στα κέρδη

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του ομίλου Italgas το 2023, τα συνολικά έσοδα έφτασαν το 1,77 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,4%. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν 9,3% στο 1,18 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη κατά 11,1% στα 439,6 εκατ. ευρώ.  

Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος πρόσφατα εξασφάλισε συμφωνία χρηματοδότησης συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα  ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ομάδα ιταλικών και διεθνών τραπεζών, με διάρκεια έως και 5 έτη.

Πρόκειται για πιστωτική διευκόλυνση που θα δώσει πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης για την εταιρεία, να υποστηρίξει τις μελλοντικές της ανάγκες.

Η συναλλαγή συνδέεται με διάφορους δείκτες απόδοσης, σχετικά με τη μείωση εκπομπών και την εκπροσώπηση των γυναικών σε ρόλους ευθύνης, σύμφωνα με τους στόχους του στρατηγικού πλάνου 2023-2029 και το σχέδιο βιωσιμότητας του Ομίλου.

Μεταξύ των ιδρυμάτων περιλαμβάνονται η BNL, BNP Paribas, Cassa Depositi e Prestiti, Intesa Sanpaolo,  Mediobanca, Société Générale, and Unicredit.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ