Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Στη διαιτησία με την Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

Την προσφυγή της στη διαιτησία απέναντι στην Gazprom εκκίνησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο Power and Gas Forum ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Όπως εξήγησε θεωρεί ότι έχει βάσιμα επιχειρήματα ώστε να προσφύγει σε διαιτησία σε ότι αφορά τη συμβατική της σχέση με τη ρωσική Gazprom.

Ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με τη Botas. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εκκίνηση της διαδικασίας διαιτησίας θέτει ένα χρονοδιάγραμμα καθώς διαρκεί ένα έτος.

Η υποχρεωτική αγορά

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από το ρωσικό όμιλο 1,7 bcm φυσικού αερίου το χρόνο και να το πληρώνει ακόμη και αν δεν το παίρνει. Καθώς η Gazprom δίνει στην Ελλάδα αέριο και σε άλλους εισαγωγείς, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές του συμβολαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αίτημα της εταιρείας είναι να χρεώνεται χαμηλότερα  την τιμή που τελικά  χρεώνεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας το φυσικό αέριο.

Η διαπραγμάτευση αφορά αυτή την τιμή, η οποία αν είναι σε ρεαλιστικά επίπεδα αντίστοιχα ανταγωνιστική θα είναι η αγορά της ποσότητας αερίου που θα αγοράσει η εταιρεία από την Gazprom.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: «Χάδι» της ΡΑΑΕΥ στον ενεργειακό τουρισμό βλέπουν οι προμηθευτές

Πηγή: Associated Press

Ο μετασχηματισμός

Σχετικά με την πορεία της εταιρείας τόνισε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να μετασχηματιστεί και να λειτουργεί καθετοποιημένα στην αγορά ενέργειας, καθώς όπως είπε στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας δεν μπορεί να λειτουργεί μια εταιρεία μόνο στην εμπορίας φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις ΑΠΕ που ήδη έχει κάνει. Ειδικότερα, έχει 500 MW έτοιμα προς κατασκευή και συνολικά 800 MW στο χαρτοφυλάκιό της

Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι αυτές επανέρχονται σταδιακά στα ιστορικά τους επίπεδα, τα οποία αντανακλούν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης, μετά την υπέρβαση του διπλού σοκ στις διεθνείς αγορές, αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια, του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε επίπεδα πολύ ανταγωνιστικά για την εποχή μας.

►Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Ακόμη πιο χαμηλά τα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια του Απριλίου

Η επιβράδυνση των τιμών

Σε ερώτηση για το πώς διαχειρίζεται η ΔΕΠΑ τον περιορισμό της ζήτησης του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη διετία, ο κ. Ξιφαράς εξήγησε ότι «η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την απότομη αύξηση των τιμών, συνέπεια του πολέμου, δείχνει όμως ήδη σημάδια επιβράδυνσης – η πτώση στην εγχώρια κατανάλωση το 2023 περιορίστηκε στο 10,3%, το 2023, έναντι πάνω από 19% το 2022. Σε ορισμένους κλάδους, μάλιστα, όπως η βιομηχανία και η ηλεκτροπαραγωγή, είχαμε αύξηση της κατανάλωσης.

Ο λόγος για αυτή την επιβράδυνση είναι ότι, με την αποκλιμάκωση των τιμών, το φυσικό αέριο έγινε και πάλι ανταγωνιστικό, ιδίως για τη βιομηχανία και τους μεγάλους καταναλωτές, αλλά και για τους οδηγούς και τα νοικοκυριά, στις μεταφορές και την οικιακή θέρμανση αντίστοιχα.»

Και πρόσθεσε ότι: «Η σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο δεν αμφισβητείται, θα συνεχίσει να έχει κρίσιμο ρόλο στην πορεία προς την απανθρακοποίηση των ενεργειακών μας συστημάτων, καθώς αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα καλύπτει επιπλέον, σημαντικό μέρος του κενού στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργείται από την απολιγνιτοποίηση».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ