Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lightsource bp: Ενίσχυση παρουσίας στην Ελλάδα και επέκταση στη Ρουμανία

Σχέδια να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και να επεκταθεί στις ΑΠΕ και στη Ρουμανία έχει η ελληνική θυγατρική της Lightsource bp, μετά την εξολοκλήρου εξαγορά της από την BP.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε παρουσίαση της εταιρείας η Ναταλία Παρασκευοπούλου Country Manager της Lightsource bp στην Ελλάδα, η εταιρεία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και στην αποθήκευση ενέργειας και στις ΑΠΕ αφού μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από την BP η Lightsource bp αποτελεί το βραχίονα ανάπτυξης στις ΑΠΕ για την BP σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται σχέδια για ανάπτυξη στη Ρουμανία, από την ελληνική θυγατρική και ενδεχομένως και για άλλες βαλκανικές αγορές αργότερα.

Η Lightsource bp διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 8 GW στις ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε 19 χώρες, και στην Ελλάδα, ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω του 1 GW και άδειες παραγωγής για αποθήκευση ενέργειας 250 MW.  

Υπενθυμίζεται ότι η BP που κατείχε το 49,97% των μετοχών της, από το Νοέμβριο του 2023 απέκτησε και το υπόλοιπο 50,03% και πλέον η Lightsource bp αποτελεί το βραχίονα της για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, στην οποία και θα εισφέρει κάποια αιολικά πάρκα που κατέχει στις ΗΠΑ.

Η Lightsource bp στην Ελλάδα

Η Lightsource bp εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2020, κάνοντας αισθητή την παρουσία της μέσω του κρατικού διαγωνισμού για τις ΑΠΕ, κατά την οποία εξασφάλισε 20ετείς συμβάσεις Feed-In-Premium για έργα 140 MW.

Σήμερα η εταιρεία που απασχολεί περισσότερους από 20 εργαζομένους, δραστηριοποιείται στην χώρα με ένα portfolio έργων 1GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, διαθέτει ένα έργο φ/β στην Κοζάνη, το οποίο αναπτύσσει, ισχύος 225 MW, μέρος του οποίου τα 110 MW είναι έτοιμα να ηλεκτριστούν το Μάιο. Η κατασκευή του έργου συνολικής ισχύος 225 MW, βρίσκεται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) εντός του 2024. Επιπλέον, στο έργο αυτό κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό 400KV.

Έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την HELLENiQ ENERGY Holdings, για μέρος του χαρτοφυλακίου της Κοζάνης, συνολικής ισχύος έως 180 MW, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Το μεγαλύτερο έργο της Lightsource bp σε όλο τον κόσμο, είναι το έργο των 560MW στην Κεντρική Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, το οποίο ξεκινάει να κατασκευάζεται το Μάιο. Για μέρος της παραγωγής του έχει ήδη γίνει ιδιωτικό PPA με εταιρεία του εξωτερικού.

Η ιστορία της

Η Lightsource bp ιδρύθηκε ως Lightsource Renewable Energy το 2010 και ήταν μια μικρή νεοφυής επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούμενη από έξι άτομα, με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων λιανικής σε έργα ηλιακής ενέργειας.

Η είσοδός της στην αγορά ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε αργά, η επιχειρησιακή της προσέγγιση με προβάδισμα την χρηματοδότηση, ώθησε τη Lightsource να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μόλις ένα χρόνο - επενδύοντας και υλοποιώντας πολλά από τα πρώτα ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας της χώρας και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

Το 2015, άρχισε να διερευνά διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ενώ το 2017, ανακοίνωσε τη συνεργασία με την bp, μετονομαζόμενοι σε Lightsource bp και θέτοντας την κοινή αποστολή, που ήταν να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Με τη στήριξη της BP μέσα σε λίγα χρόνια επεκτάθηκε από 3  σε  19 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει εκατοντάδες έργα ηλιακής ενέργειας, συνολικής ενεργειακής ισχύος 8,4 GW και σήμερα έχει φτάσει στους 1200 εργαζόμενους.

Η Lightsource bp αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, διαχειρίζεται φωτοβολταϊκά για περισσότερο από μια δεκαετία. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ανακοινώθηκε η πρόθεση της  bp να αποκτήσει εξολοκλήρου την εταιρεία έναντι 254 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές καθώς η bp αποκτά τη δυνατότητα ανάπτυξης χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κρίσιμος παράγοντας για τον μετασχηματισμό της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ