Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μytilineos: Επιχειρηματικό σχέδιο 360 εκατ. ευρώ για βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο - Το καμπανάκι στην Ε.Ε

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

Την απόφαση της Mytilineos να επενδύσει στις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες στην Ελλάδα, γνωστοποίησε χθες Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux, μιλώντας στην εκδήλωση της Eurometaux, "Raw Materials 2030: A rallying call for European resilience". Ειδικότερα ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο ύψους 350 εκ. ευρώ για το βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο και το έχει ήδη υποβάλλει  στο Ταμείο Καινοτομίας. Όπως είπε η Mytilineos μπορεί να το χρηματοδοτήσει "αλλά θέλουμε να δούμε την υποστήριξη της Ευρώπης", σημείωσε.

►Διαβάστε επίσης: Οι ασάφειες του νόμου για τις περικοπές ενέργειας καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ

Το σχέδιο της εταιρείας

Πρόκειται για το σχέδιο της εταιρείας να επενδύσει στην παραγωγή βωξίτη, και την αύξηση της παραγωγής αλουμινίου αλλά και να εντάξει στα σχέδιά του τη μονάδα εξαγωγής γαλλίου από το βωξίτη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απευθύνθηκε στη Mytilineos, την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στη Βοιωτία.

Σημειώνεται ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι το μόνο εργοστάσιο στην Ευρώπη που δουλεύει σήμερα με 100% παραγωγή και μπορεί με τις απαραίτητες επενδύσεις να παράγει μεγάλες ποσότητες.

Η Mytilineos είχε πει τότε ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να αναπτύξει σε διάστημα 18 μηνών.Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Ωστόσο, για να προχωρήσει το έργο, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, με εξασφαλίσεις που θα προσφέρει η Ευρώπη.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε χθες, ότι η Ευρώπη είναι ανάγκη να δείξει τόλμη και να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα  για να γίνουν οι επενδύσεις και να πετύχει η Ευρώπη το στόχο να κλιμακώσει την παραγωγή της. Πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά, τόνισε.

Έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου όπως εξήγησε πρώτα βάζουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τις επενδύσεις και μετά διαμορφώνουν τους νόμους, όπως τον IRA. Αντίθετα χαρακτήρισε τον Ευρωπαϊκό Νόμο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, πολύ ωραίο αλλά άδειο, αφού δεν συνοδεύεται από κίνητρα χρηματοδότησης.

►Διαβάστε επίσης: Lightsource bp: Ενίσχυση παρουσίας στην Ελλάδα και επέκταση στη Ρουμανία

Νέοι κανόνες στην παγκοσμιοποίηση

Σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τόνισε ότι "η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε αλλάζει. Βλέπουμε του Κινέζους να εμποδίζουν τις εξαγωγές σε κάποια κρίσιμα μέταλλα, και τους Αμερικάνους να βάζουν δασμούς. Δεν σταματάει η παγκοσμιοποίηση αλλά θα έχει νέους κανόνες".

Σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας σημείωσε ότι η επιτυχία της οφείλεται στο ότι έγκαιρα είδε ότι έχει άμεση σχέση η βιομηχανία με την παραγωγή ενέργειας και έστησε τον όμιλο πάνω και στις δύο δραστηριότητες.

Η Eurometaux, τόνισε έχει αποδείξει ότι προτείνει και δίνει λύσεις και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που πρέπει να καταδείξει τόλμη ώστε να ανακτήσει το διεθνές κύρος και να εξαλείψει στρεβλώσεις όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο.

Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε. κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή, αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.

Τόνισε πως ειδικά σήμερα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «τα αιτήματα είναι κοινά. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.»

Πρέπει η Ευρώπη να γίνει όσο γίνεται πιο αυτόνομη στις κρίσιμες πρώτες ύλες και αυτή δεν είναι μόνο οικονομική απόφαση αλλά και πολιτική, κατέληξε, τονίζοντας τη σημασία στενής συνεργασίας της πολιτικής με την επιχειρηματικότητα.

"Είμαι πολύ ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και θα επηρεάσουν την Ευρώπη περισσότερο από όλους", σημείωσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ