Νέα
  • ΓΔ: 1445.03 -0.30%
  • Τζίρος: 26,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Uniper: Η Gazprom καλείται να καταβάλει αποζημίωση 13 δισ. για αέριο που δεν παρέδωσε

Η γερμανική εταιρεία ενέργειας, Uniper ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ένα δικαστήριο της επιδίκασε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για φυσικό αέριο που η ρωσική Gazprom δεν έχει προμηθεύσει από το 2022.

Η Uniper είπε ότι το διαιτητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Στοκχόλμη αποφάσισε επίσης στις 7 Ιουνίου ότι έχει το δικαίωμα να τερματίσει και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με την κρατική Gazprom Export και πλέον τερματίζει επίσημα τη σχέση.

Η γερμανική κυβέρνηση εθνικοποίησε την Uniper στα τέλη του 2022, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα. Πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εταιρεία αγόρασε περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, η οποία άρχισε να μειώνει τις παραδόσεις στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022 και σταμάτησε να της προμηθεύει αέριο εντελώς αργότερα εκείνο το καλοκαίρι.

Η Uniper επιβαρύνθηκε με τεράστιο κόστος ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών, επειδή αναγκάστηκε να αγοράσει φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές αγοράς για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη σύμβαση προμήθειας και ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι είχε κινήσει διαδικασία κατά της Gazprom στο δικαστήριο της Στοκχόλμης.

Η Uniper είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτική και οριστική, αλλά ανέφερε ότι είναι αμφίβολο ότι η αποζημίωση θα καταβληθεί πραγματικά.

"Οποιαδήποτε ποσά θα εισρεύσουν στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Lewis σε δήλωση. «Από τη σημερινή προοπτική, δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρέπει να αναμένονται σημαντικά ποσά», επισήμανε στη συνέχεια.

Ορισμένες από τις συμβάσεις της Uniper με την Gazprom θα παρέμεναν σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν δεν καταγγέλλονταν.

Η Gazprom το 2022 ανέφερε τεχνικά προβλήματα ως αιτία για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, μια εξήγηση που οι Γερμανοί αξιωματούχοι απέρριψαν ως κάλυψη για ένα παιχνίδι πολιτικής εξουσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ