Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen (Μυτιληναίος): Τα βήματα για την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

Τη στρατηγική ανάπτυξης της Metlen με τη διεθνοποίηση του μοντέλου με το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα,  παρουσίασαν χθες σε δημοσιογράφους τα στελέχη του ομίλου.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν τα βήματα για την είσοδο της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η δομή της συναλλαγής που θα πραγματοποιηθεί θα είναι αντίστοιχη με αυτή που έγνε και για την είσοδο της ΤΙΤΑΝ και της Coca Cola σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού.

Ειδικότερα, σημειώθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια εταιρεία, η Listco με έδρα το Λονδίνο που θα καταθέσει αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με προϋπόθεση την απόκτηση της εισηγμένης στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Ακολούθως θα γίνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 90% των μετοχών της σημερινής εισηγμένης από την Listco.

►Διαβάστε επίσης: Edison για Metlen: Ανεβάζει την τιμή στόχο στα 49 ευρώ

Αφού πετύχει η δημόσια πρόταση για το 90% των μετοχών της Metlen SA, θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Ακολούθως η αγγλική εταιρεία θα διαπραγματεύεται και στα δύο Χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου.

Προοπτική αύξησης της κεφαλαιοποίησης

Η είσοδος της Metlen στο Χρηματιστήριο το Λονδίνο, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την αύξηση της αποτίμησης της εταιρεία. Επίσης τονίστηκε ότι εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο η εταιρεία θα πάρει Επενδυτική Βαθμίδα (Investment Grade).

Με βάση τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία βρίσκεται στη  80η του δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ με βάση την κερδοφορία της, η θέση που της αντιστοιχεί όμως είναι περίπου στο 50, κάτι που δείχνει τη δυνατότητα αύξησης της αποτίμησής της που διαθέτει η εταιρεία, ως εισηγμένη στο LSE.

Επίσης, τονίστηκε ότι σήμερα το P/E της Metlen στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι 8 ενώ το P/E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι 12, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης της μετοχής της κατά 50%.

Με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ

 Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας η κεφαλαιοποίηση της Metlen είναι 5 δισ. ευρώ,  και αντιστοιχεί με το 5% της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Οι θεσμικοί επενδυτές  κατέχουν το 52% των μετοχών της, ενώ η εμπορευσιμότητά της είναι υψηλή και το 78% των μετοχών της διαπραγματεύεται καθημερινά. 

Μυτιληναίος / Πηγή: Intime
Μυτιληναίος / Πηγή: Intime

Ταυτόχρονα, εδραιώνοντας την κερδοφορία του ομίλου  πάνω από το 1 δισ. EBITDA και με ανοιχτές πιστωτικές γραμμές 10 δισ. ευρώ, η εταιρεία θα έχει τη δύναμη να χρηματοδοτήσει εξαγορές για την ανάπτυξή της και νέες επενδύσεις όποτε χρειαστεί.

►Διαβάστε επίσης: Metlen: Διατηρείται η σύσταση buy από Morgan Stanley - Ανάπτυξη άνω του 23% σε βάθος 4ετίας

Με μια θέση στον FTSE 100 του Λονδίνου, το αποτέλεσμα θα είναι να ξεκλειδώσει περαιτέρω την αξία του και να βγει κι άλλο μπροστά, αυξάνοντας την ορατότητά της στους επενδυτές από όλο τον κόσμο. Βάζει τις βάσεις για το μέλλον ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη. Και ταυτόχρονα, διατηρεί την παρουσία της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Θα εξασφαλίσει νέα σημαντικά πλεονεκτήματα, και πολλαπλάσιες δυνατότητες να υλοποιήσει τα νέα σχέδια ανάπτυξής της, αφού, ανήκοντας στην ομάδα των ισχυρότερων εταιρειών στον κόσμο, ενισχύει το κύρος της και αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων. 

Ανάπτυξη στην Ευρώπη

Στρατηγική της εταιρείας είναι να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην προμήθεια ενέργειας και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Με όπλο της, την υψηλή κερδοφορία και τις ανοιχτές πιστωτικές γραμμές πο διαθέτει ύψους   10 δισ. ευρώ, μπορεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς για επέκταση του επιτυχημένου συνεργατικού μοντέλου και σε άλλες αγορές,  ξεκινώντας από την Ιταλία, μια αγορά 5 φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.

 Με βάση τις αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανάπτυξή της και σε άλλες αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο θεωρεί ότι υπαρχει σημαντική ευκαιρία, διείσδυσης στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ