Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιντρακάτ: Στόχος τα 2,5 δισ. ευρώ τζίρου το 2026 - Σχέδια για εξαγορές ΑΠΕ

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat

Σε μια νέα εποχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων και μεγεθών μπαίνει η Ιντρακάτ, με σχέδια για νέες επενδύσεις, εξαγορές και εταιρικό μετασχηματισμό.

Στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου είπε ότι το Νοέμβριο η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τις αλλαγές στη δομή της, με τη δημιουργία τριών διακριτών κλάδων ενέργεια, παραχωρήσεις και κατασκευές, με στόχο στην τριετία το 30% της δραστηριότητάς της να προέρχεται από την ενέργειας.

Επίσης θα ανακοινώσει το σχέδιο επενδύσεων με εξαγορές σε έργα ΑΠΕ και κατασκευές, αλλά και ανάπτυξη στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Ρουμανία.

Ήδη βρίσεται σε συζητήσεις για την απόκτηση έργων ΑΠΕ που είναι σε λειτουργία και έχουν εξασφαλισμένη αποδοτικότητα με έμφαση στα έρα αποθήκευσης και στα υβριδικά.

"Το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ" σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

 Γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η συμφωνά με τη ΔΕΗ

 Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία με της Ιντρακάτ με τη ΔΕΗΑΝ,  που πραγματοποίησε το Φεβρουάριο του 2024, την οποία και χαρακτήρισε πιο σημαντική και από την απόκτηση της Ελλάκτωρ.

Με τη συμφωνία αυτή εκτός από την πώληση έργων που λειτουργούσαν και ήταν υπό κατασκευή, η Ιντρακάτ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για το χαρτοφυλάκιο μελλοντικών έργων ισχύος 1,7 GW. Το 50% των νέων έρων θα ανήκουν στην Ιντρακάτ, ενώ θα είναι και εξασφαλισμένης αποδοτικότητας, αφού την παραγόμενη ενέργεια θα αγοράζει η ΔΕΗ.

►Διαβάστε επίσης: Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Ακόμη πιο ψηλά η ανάπτυξη του 2024 - Θα φανούν οι υπεραξίες από ΑΚΤΩΡ και deal με ΔΕΗ

Στρατηγική του Ομίλου Intrakat, τόνισε ο κ. Εξάρχου, είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του Ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών €2,5 δισ., ενοποιημένο μικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιημένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBTIDA), ύψους 7,5%.

 Ξυπνήσαμε το θηρίο - Στόχος τζίρος τα 2,5 δισ. από το 2026

Καταφέραμε να επανεκκινήσουμε τον Ελλάκτωρα και να προχωρήσουμε σημαντικά έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της εταιρείας και την εμπιστοσύνη της αγοράς, είπε  μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ιντρακάτ ο  Αλέξανδρος Εξάρχου Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντρακατ.

Το εργοστάσιο μεταλλικών και ηλεκτρομηχανικών κατασκευών της Intrakat στη Γιάννουλη Λάρισας

 Όπως είπε το 2023 ήταν μια καθοριστική χρονιά για την Ιντρακάτ, που μπήκε σε μια νέα εποχή.

Με την εξαγορά της  Ελλάκτωρ , το 2023 έγινε η ιστορικότερη χρήση του ομίλου Ιντρακάτ, καθώς αυτή τη χρονιά διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της στα 412 εκ. ευρώ το 2023, τριπλασίασε το ανεκτέλεστο έργων που σήμερα φτάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ και υπερτριπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της στα 800 εκ. ευρώ φέτος από 234 εκ. πέρσι.

Πλέον στόχος  για την Ιντρακάτ είναι ο τζίρος της εταιρείας να φτάσει τα 2,5 δις. το 2026, με ανεκτέλεστο 5-7 δις. και κερδοφορία στο 10%, από τις κατασκευές μέχρι να αναπτυχθούν οι τομείς των ανανεώσιμων και των παραχωρήσεων.

►Διαβάστε επίσης: Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο

Όπως εξήγησε ο κ. Εξάρχου στόχος της διοίκησης είναι η εταιρεία από  το 2024 είναι να μην έχει απόλυτη εξάρτηση στην κερδοφορία από τον κλάδο των κατασκευών, αλλά να προέρχεται το 30% των EBITDA από τις Ανανεώσιμες και 30% από τις παραχωρήσεις.

Η προσπάθεια της εταιρείας είναι ο όμιλος να είναι ισχυρός και προστατευμένος ώστε να παραμείνει στην αγορά πολλά χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη Ρουμανία, είναι υψηλής προτεραιότητας για την εταιρεία,  είναι το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δραστηριότητα της εταιρείας στο εξωτερικό. 

Σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική, αναφέρε ότι σχεδιάζει επιθετική συμμετοχή στα ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις. Η ανάπτυξη στη Ρουμανία διακριτά από αυτή της Ελλάδας είναι προτεραιότητα γιατί εκεί το ανεκτέλεστο μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ μεγάλα έργα στη χώρα.

 

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ