Νέα
  • ΓΔ: 1413.13 +0.33%
  • Τζίρος: 129,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρική ενέργεια: Ώρα μηδέν για την πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ - Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός πλαφόν

Στο επίκεντρο μπαίνει και πάλι η αγορά ενέργειας και στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο πρόκειται να τεθεί το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αστάθειας των τιμών. 

Το θέμα των απότομων αυξήσεων της Χρηματιστηριακής τιμής ενέργειας για συγκυριακούς λόγους έχουν θέσει εξάλλου με επιστολή τους οι υπουργοί Ενέργειας, Ελλάδας- Ρουμανίας-Βουλγαρίας που ζητούν την υιοθέτηση ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων που θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα της νέας Κομισιόν και στο πλαίσιο αυτό τα ενεργειακά θέματα θα είναι στην ατζέντα και  στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη και Παρασκευή 17-18 Οκτωβρίου.

Τα επιχειρήματα

Στα επιχειρήματα των τριών υπουργών Ενέργειας, του Θ. Σκυλακάκη, του ρουμάνου Sebastian-Ioan Burduja και του βούλγαρου Vladimir Malinov, το βασικό σκεπτικό θα είναι ότι παρά τη πτώση των τιμών που οφείλεται στη συγκυριακή χαμηλή κατανάλωση του φθινοπώρου, συνεχίζουν να υφίστανται οι δομικοί λόγοι που προκάλεσαν τις απότομες αυξήσεις τιμών στη Ν.Α Ευρώπη. 

Με δεδομένη την έλλειψη ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία, σε μια συγκυρία αυξημένες ζήτησης το χειμώνα, δημιουργείται ο κίνδυνος για υψηλές τιμές στο ρεύμα στην Ν.Α Ευρώπη αλλά και στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Δέσμευση της MED9 για μετατροπή της Μεσογείου σε κόμβο ενεργειακών διασυνδέσεων

Η πρόταση

Η προτεινόμενη λύση από τους υπουργούς Ενέργειας των Βαλκανικών χωρών είναι να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν δεν έχουμε μόνιμη κρίση, αλλά αν συμβαίνει η αποτομη αύξηση των τιμών συγκυριακά.  

Προτείνεται να μπορεί να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία στην αγορά χονδρικής, όπως και στην κρίση του 2022 εάν συντρέχουν οι εξής συνθήκες: 

  1. Ξαφνική (μέσα σε 3 μήνες) και απότομη (τουλάχιστον 50%) αύξηση των μηνιαίων τιμών χονδρικής. 

  1. Αν ο αριθμός ωρών υψηλής και μέτριας σύγκλισης μεταξύ των αγορών δυτικής Ευρώπης και Ν.Α. Ευρώπης πέφτει στο 50%.   

  1. Σημαντικός αριθμός ωρών (10%) με ακραίες αποκλίσεις τιμών πάνω από 50 ευρώ/MWh. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ