Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τη Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η δημοσίευση ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του σημαντικότερου έργου στο λιμάνι, την επέκταση του 6ου προβλήτα, η οποία θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων κύριων γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με χωρητικότητα έως 24.000 TEUs.
Η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου «6ος Προβλήτας, Επέκταση Λιμενικής Υποδομής».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΚ
Ο προϋπολογισμός
Ο συνολικός προϋπολογισμός των υποχρεωτικών επενδύσεων ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων:
- 130 εκατ. ευρώ προορίζονται για την επέκταση της λιμενικής υποδομής του 6ου προβλήτα.
- 7 εκατ. ευρώ για τον μηχανικό εξοπλισμό του προβλήτα.
- 23 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ζώνη του Εμπορικού Λιμένα (Ζώνη Β), με υφιστάμενη επιφάνεια 1.164.493 τ.μ., θα επεκταθεί στα 1.687.040 τ.μ. μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων στον 6ο προβλήτα. Η οργάνωση της ζώνης θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τριών υποζωνών με συγκεκριμένες χρήσεις γης και όρους δόμησης.
Τι προβλέπεται
Όπως προβλέπει το ΦΕΚ, η επέκταση του Προβλήτα 6 αφορά λιμενικό έργο που περιλαμβάνει επέκταση του δυτικού τμήματος κατά περίπου 990 μ. νοτίως και επέκταση του ανατολικού τμήματος κατά περίπου 800 μ. νοτίως. Το έργο της επέκτασης του ανωτέρω προβλήτα περιλαμβάνει επίσης επέκταση του χερσαίου χώρου με επίχωση σε όλο το πλάτος του, κατά μήκος και όπισθεν του νέου κρηπιδώματος.
Στα έργα του Προβλήτα 6 περιλαμβάνονται η βυθοκόρηση-εκβάθυνση του διαύλου προσέγγισης και τη περιοχής ελιγμού των πλοίων, οι απαραίτητες υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης πλοίων, καθώς και η επέκταση των υποδομών του σιδηροδρομικού σταθμού.
Επιπλέον η κατασκευή νέου κέντρου εφοδιαστικής (Logistic Center) που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου κτηρίου στη βάση του Προβλήτα 6, μέγιστης επιφάνειας 60.000 τ.μ., και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του εν λόγω κτηρίου, ενώ επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή νέων σιλό και δεξαμενών για την αποθήκευση δημητριακών, υγρών φορτίων και πετρελαιοειδών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, «για την εξυπηρέτηση της επιβατικής, εμπορικής, ναυτιλιακής, τουριστικής και βιομηχανικής κίνησης, καθώς και της εν γένει λειτουργικότητας και ασφάλειας του λιμένα Θεσσαλονίκης, εγκρίνεται πρόγραμμα λιμενικών έργων, κτιριακών έργων, έργων υποδομής και έργων πολιτιστικού χαρακτήρα κατά ζώνες, καθώς και η κυκλοφοριακή οργάνωση του λιμένα.
Οι παρεμβάσεις
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, επιτρέπεται η υλοποίηση μιας σειρά έργων στον επιβατικό λιμένα και συγκεκριμένα:
α. Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού (νυν Επιβατικού Σταθμού): αφορά κτιριακό έργο αποκατάστασης του υφιστάμενου Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού, συνολικής επιφάνειας περίπου 12.250,00 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή προς δόμηση Α.2.1, με αλλαγή της χρήσης του σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της υποζώνης Α.2.,
β. Κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας και λοιπών χρήσεων: αφορά σύνολο κτιριακών έργων που συνεργάζονται χωρικά με τις γειτονικές περιοχές προς δόμηση και συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κτιρίου-τοπόσημου εμβληματικού χαρακτήρα, το οποίο δύναται να αξιοποιήσει έως και τα 2/5 της συνολικής δόμησης που αντιστοιχεί στην περιοχή προς δόμηση Α2.2.
γ. Αναστήλωση, αποκατάσταση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων του συγκροτήματος των Στάβλων: αφορά κτιριακό έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης του υφιστάμενου συγκροτήματος των Στάβλων που βρίσκεται στην περιοχή προς δόμηση Α.2.3, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικότητάς του και την αξιοποίησή του. Το συγκρότημα των Στάβλων προορίζεται για φιλοξενία λειτουργιών πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως πνευματικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, κέντρων έρευνας και καινοτομίας, πρότυπων γραφειακών χώρων και θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων».