Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο κορονοϊός έκανε έξωση στη «χρυσή βίζα»

Ακινητα
Πηγή: Intime

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρων που την ακολούθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και για την εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας για αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, για πρώτη φορά από το 2016, τα ποσά που απευθύνονται στο εγχώριο real estate προερχόμενα από το εξωτερικό θα είναι σημαντικά μειωμένα.

Ταυτόχρονα, πρώτη ετήσια μείωση από το 2014, όταν και άρχισε να ισχύει, αναμένεται να καταγράψει φέτος το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», μέσω του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε. Ήδη με βάση τα τελευταία στοιχεία του Enterprise Greece, οι συνολικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την έναρξη του προγράμματος και μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2020 ανέρχονται σε 7.903. Εξ αυτών μόλις 368 εκδόθηκαν το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς χορηγήθηκαν συνολικά 3.428 άδειες, αριθμός ο οποίος συνεπάγεται ότι στη χώρα εισέρρευσαν τουλάχιστον 857 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων (το ελάχιστο ποσό επένδυσης για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» είναι 250.000 ευρώ).

Σε ότι αφορά τις καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα που αφορούν την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε μόλις 371,3 εκατ. ευρώ όταν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν 392,7 εκατ. ευρώ! Συγκρίνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2019 με το φετινό αντίστοιχο διάστημα, η μείωση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα αγγίζει το 50%.

Συνολικά για το 2019 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς άγγιξαν το 1,45 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 29,4% σε σχέση με το 2018, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν ρεκόρ. Δηλαδή με βάση και τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών το 2019, ο τομέας της αγοράς ακινήτων ήταν υπεύθυνος για το 35% των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην ελληνική οικονομία, οι οποίες ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αγορές ακινήτων από ξένους είχαν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχαν αυξηθεί 6,5 φορές σε σχέση με το 2016.

Συνολικά για το 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό είχαν φτάσει τα 222,4 εκατ. ευρώ. Το 2017 το ποσό των επενδύσεων σχεδόν διπλασιάστηκε στα 414,7 εκατ. ευρώ και ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ το 2018.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά αφορούν τα επίσημα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι συναλλαγές που έλαβαν χώρα εκτός των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κι επομένως οι εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα είναι υψηλότερες απ' ότι δείχνουν τα επίσημα νούμερα, σύμφωνα με συμβούλους ακινήτων και μεσίτες. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία συνολικά δεν αντέχει να χάσει αυτές τις επενδύσεις.

Παραδοσιακά, ακίνητο στην Ελλάδα ψάχνουν κάτοικοι από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της «χρυσής βίζας» (Golden Visa) στη λίστα έχουν προστεθεί Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι. Ταυτόχρονα δυναμικά κινούνται και οι Ισραηλινοί.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για τους χρήστες από το εξωτερικό είναι η Γλυφάδα, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η περιοχή Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, η ευρύτερη περιοχή που συμπεριλαμβάνει το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, η Μύκονος, η Καβάλα, η Σιθωνία Χαλκιδικής, η νότια Πελοπόννησος και εσχάτως το κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια, Ομόνοια, Κυψέλη).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ