Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Airbnb: Η βραχυχρόνια μίσθωση εξαφανίζει τα εξοχικά με τη σεζόν - «Απαγορευτικές» οι τιμές

Πηγή: Pixabay

«Μission impossible» έχει γίνει η εξεύρεση εξοχικής κατοικίας για ολόκληρη σεζόν. Αρκετοί πολίτες που διαμένουν σε αστικά κέντρα αναζητούσαν κοντινή διέξοδο τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο το να βρουν παραθεριστική οικία για μακροχόνιο διάστημα (Μάη με Σεπτέμβρη) είναι δύσκολη υπόθεση, διότι πλέον υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα. Οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών έχουν στραφεί στη βραχυχρόνια μίσθωση λόγω της αυξημένης ζήτησης, με στόχο περισσότερα έσοδα.

Οι Αθηναίοι επέλεγαν κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές του Υπολοίπου Αττικής, όπως το Πόρτο Ράφτη, Κινέτα, Αγία Μαρίνα, Σούνιο, Ανάβυσσος κλπ ή/και Νοτίων Προαστίων, όπως τη Βάρκιζα. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών AirDNA, η ζήτηση για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει αυξηθεί κατά 232% στη χώρα μας για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Παράλληλα, αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233% , στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στην Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στην Κεντρική Ελλάδα 109%. Αυτά τα άνωθεν δεδομένα,  αποτελούν το βασικό παράγοντα που το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτήτων πλέον επιλέγουν την εκμετάλλευση του εξοχικού τους μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο κλάδος της ενοικίασης εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν φαίνεται να φθίνει, όχι λόγω της ζήτησης, η οποία παραμένει υψηλήκαι μάλιστα αυξητική, αλλά λόγω της μικρής προσφοράς που καταγράφεται πλέον σχεδόν στο σύνολο των καλοκαιρινών προορισμών. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως απαγορευτικές για μια οικογένεια που επέλεγε διαχρονικά την ενοικίαση με τη σεζόν ως επιλογή low budget.

Τη φετινή χρονιά οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταγράφουν αυξητικές τάσεις, στην Ανάβυσσο κατοικία 120τμ μισθώνεται προς 1.700€/μήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, στην Αρτέμιδα κατοικία 60τμ προς 1.300€/μήνα, την Παλαιά Φώκαια κατοικία 40τμ προς 1.000€/μήνα, στο Πόρτο Ράφτη κατοικία 70τμ προς 5.500€ και στο Λαύριο κατοικία 90τμ προς 3.000€, για το τρίμηνο του καλοκαιριού.

Οι τιμές στην Πελοπόννησο

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται τόσο στα παράλια του Νομού Κορινθίας που αποτελεί κοντινό προορισμό, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου. 

Οι τιμές στα εξοχικά στα πιο δημοφιλή νησιά

Οι τιμές στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζητούμενες τιμές μίσθωσης εξοχικών κατοικιών είτε με το μήνα, είτε με τη σεζόν, διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος της κατοικίας, την εγγύτητα του στη θάλασσα καθώς και τις προδιαγραφές του. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο διάστημα του ενός μήνα, οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως.

Ποιοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν εκμετάλλευση μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης

Πάντως υπάρχουν κι αυτοί οι ιδιοκτήτες που κινούνται παραδοσιακά και δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κι αυτοί είναι οι  μεγαλύτεροι ηλικιακά. Ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας εξηγεί τους λόγους «Aρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών ακινήτων έχουν επιλέξει είτε να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε να έχουν «δώσει» τη διαχείρισή τους σε εταιρείες για το διάστημα που δεν διαμένουν οι ίδιοι, με στόχο την αύξηση των εσόδων τους. Ωστόσο υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που δεν θέλουν. Αρχικά, όταν μισθώνουν το ακίνητό τους με τη σεζόν ή και με τον μήνα, απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως καθαρισμό ακινήτου, αλλαγή σεντονιών, πετσέτες κλπ.), μετά την αναχώρηση του φιλοξενούμενου, αν έχουν τη διαχείριση οι ίδιοι, καθώς και το γεγονός ότι πολλές φορές είναι «υποχρεωμένοι» για κάθε κράτηση που πραγματοποιείται για 5-6 ημέρες ή/και λιγότερες, να είναι παρών στην άφιξη και αναχώρηση του εκάστοτε επισκέπτη.  Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν φιλικές σχέσεις με τους ενοικιαστές τους πολλά έτη, εισπράττουν σταθερά το μίσθωμα και δεν θέλουν όπως πολλές λένε να «μπλέξουν» ή να «διώξουν» τους φίλους τους».

Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ