Νέα
 • ΓΔ: 1428.85 +0.43%
 • Τζίρος: 2,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Real estate: H «ώρα» της εξοχικής κατοικίας - Εως και 306% πάνω η ζήτηση

«Ελκυστικές αποδόσεις και πολύς ήλιος» είναι ο τίτλος σε εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά η εφημερίδα του Ντίσελντορφ εστιάζει σε μία ιδιαίτερη κατηγορία για απαιτητικούς αγοραστές, τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα στα νησιά. 

Επιστρέφει δυναμικά η εξοχική κατοικία

Η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα εν μέσω μνημονιακών χρόνων κατέγραψε απώλειες ακόμη και άνω του 50%. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εξοχική κατοικία στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στους προορισμούς που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, φαίνεται να «επιστρέφει» δυναμικά και να συγκαταλέγεται στα ακίνητα υψηλών αποδόσεων για την εγχώρια κτηματαγορά.

► Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: «Χρυσάφι» κοστίζουν τα καινούργια διαμερίσματα - Εκρηκτικές αυξήσεις στα παλιά (Πίνακες)

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, στην περίοδο 2018-2021 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 30%, κατά μέσο όρο. Παραμένουν ωστόσο κατά 1/3 κάτω από τα επίπεδα του 2007, έτος στο οποίο ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που οδήγησε στην ελληνική κρίση χρέους και στην κατάρρευση της κτηματαγοράς. Είναι και αυτός ένας λόγος, για τον οποίο αναμένουμε περαιτέρω άνοδο στις τιμές, γεγονός που καθιστά ελκυστική την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα.

► Διαβάστε επίσης: Κόστος στέγασης: Πρωταθλητές οι Ελληνες στην Ευρώπη - Μένουν σε μικρά σπίτια, πληρώνουν πολλά

Η αγορά εξοχικής κατοικίας, λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφηκε το φετινό καλοκαίρι στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, +232% σε σχέση με το 2021 τους καλοκαιρινούς μήνες και +26% αύξηση των πληροτήτων σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με την AirDNA, που αποτελούσε και τη χρονικά «ρεκόρ» για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, «υπόσχεται» υψηλές αποδόσεις για το μέλλον.

Η αγορά εξοχικής κατοικίας «υπόσχεται» υψηλές αποδόσεις για το μέλλον.

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση έως 1η Μαρτίου 2022 για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος παρουσίασε αύξηση κατά:

 • 306% στη Κρήτη,
 • 302% στα Δωδεκάνησα,
 • 248% στην Αθήνα,
 • 233% στις Κυκλάδες,
 • 230% στα Ιόνια Νησιά,
 • 216% στη Θράκη,
 • 215% στις Σποράδες,
 • 188% στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου,
 • 157% στην Ηπειρο,
 • 153% στη Θεσσαλία,
 • 153% στη Πελοπόννησο,
 • 132% στη Μακεδονία, και
 • 109% στη Κεντρική Ελλάδα.

Η εξοχική κατοικία σε συνάρτηση με τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν βασικά «συστατικά» του νέου μοντέλου τουρισμού που ήδη διανύουμε.

► Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Επενδυτικός αποκλεισμός της περιφέρειας η αύξηση του ορίου της Golden Visa

Οι πληρότητες τους καλοκαιρινούς μήνες σε εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες άγγιξαν το 95%-97%, ενώ οι τιμές μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα δεδομένα του 2019. Ταυτόχρονα, υψηλά ποσοστά πληρότητας καταγράφηκαν στο σύνολο των τουριστικών προορισμών της χώρας μας τη στιγμή που τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατέγραφαν καθημερινά αυξητικές τάσεις – νέες εγγραφές, σ΄ σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο προπύργιο της τουριστικής βιομηχανίας, το νησί των ανέμων, τη Μύκονο, το κόστος αγοράς εξοχικής κατοικίας κυμαίνεται από 5.500€/τ.μ. έως 7.500€/τ.μ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000€/τ.μ.

Κόστος αγοράς

Το κόστος αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται ανάλογα με τον προορισμό. Στο προπύργιο της τουριστικής βιομηχανίας, το νησί των ανέμων, τη Μύκονο, το κόστος αγοράς εξοχικής κατοικίας κυμαίνεται από 5.500€/τ.μ. έως 7.500€/τ.μ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000€/τ.μ.

Στη Σαντορίνη, οι τιμές για σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.500€/τ.μ.-4.000€/τ.μ., αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000€/τ.μ.-6.000€/τ.μ. Ενώ, ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000€/τ.μ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα αποτελεί «φθηνή» υπόθεση με αποδόσεις που αγγίζουν ακόμη και το 7,5%-8% στους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό αγοραστή, αν συγκρίνουμε τις ζητούμενες τιμές πώλησης με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

► Διαβάστε επίσης: O τουρισμός υψηλών προδιαγραφών επέστρεψε δυναμικά - Εως 10.000 € για μια εβδομάδα στην Οία

Τα παράλια της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας και της Αργολίδας καταγράφουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους, όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές. Η αναδυόμενη Αχαΐα και Ηλεία, με ακτογραμμή άνω των 60χιλιομέτρων και φυσική ποικιλομορφία, μπορούν στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν το «Μήλον της Έριδος».

Τα παράλια της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας και της Αργολίδας καταγράφουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους, όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές.

30- 40 δισ. εντός 10ετίας

Ο τουρισμός και το εγχώριο real estate και συγκεκριμένα ο κλάδος της εξοχικής κατοικίας μπορούν να «συμμετέχουν» στην ελληνική οικονομία με 30-40 δισ. ευρώ εντός 10ετίας, αν υπολογίσουμε ότι το 0,1% ανά έτος και όχι μεγαλύτερο που ίσχυε την προ covid-19 εποχή στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης των τουριστών επένδυαν στην εξοχική κατοικία της χώρας ποσά των 120.000€-150.000€.

► Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός «ξεκλειδώνει» κεφάλαια στην κτηματαγορά

Η υψηλή ζήτηση και οι υψηλές αποδόσεις αποτελούν ευκαιρία για τη χώρα μας να ενεργοποιήσει την επιχείρηση με το κωδικό «Εξοχική Κατοικία». Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλάσια μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων. Ενώ, θα συντελέσει θετικά στην οικονομία της εκάστοτε περιφέρειας τόσο μέσω των επενδύσεων αλλά και μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ