Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακαίνιση ακινήτων: Κόφτης στις δαπάνες υλικών για την έκπτωση φόρου - Το λίφτινγκ στην ρύθμιση

Με «μαχαίρι» στο ύψος της δαπάνης των υλικών που θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου κατά τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων, θα κατατεθεί τελικά στη βουλή η σχετική διάταξη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ενώ οι δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης θα προσμετρούνται στο 100%, το κόστος των υλικών δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο των δαπανών προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» που ξεκλειδώνει το φορο-μπόνους είναι η έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων για τις εργασίες της επισκευής ή ανακαίνισης που έγιναν στο ακίνητο και την προμήθεια υλικών.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι αλλαγές που κλειδώνουν στα τεκμήρια φορολόγησης - Ποιοι ωφελούνται

Η αρχική διάταξη

Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι εκπίπτει από το ποσό του φόρου εισοδήματος ολόκληρη η δαπάνη μέχρι 16.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ελάφρυνση φόρου κάθε χρόνο φθάνει τα 3.200 ευρώ. 

Στις δαπάνες επισκευής ή ανακαίνισης του ακινήτου θα μετρούσαν όχι μόνο οι αμοιβές για τις εργασίες αλλά και οι δαπάνες για την αγορά υλικών (πλακάκια, κουφώματα, κλπ). Λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό, αποφασίστηκε να «παγώσει» η συγκεκριμένη διάταξη ώστε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να προχωρήσει σε διορθώσεις με γνώμονα το δημοσιονομικό κόστος.

Διαβάστε επίσηςΑκίνητα Δημοσίου: Το νέο σχέδιο αξιοποίησής τους που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Κόφτης στο 1/3 του κόστους των υλικών

Τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν ότι θα διατηρηθεί το κίνητρο αλλά με «κόφτη» στα υλικά που θα αναγνωρίζονται και θα οδηγούν στην φοροέκπτωση. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη θα αναγνωρίζεται μόνο το ένα τρίτο του κόστους των υλικών, τα οποία ο φορολογούμενος έχει χρησιμοποιήσει για μία ανακαίνιση.

Έτσι για παράδειγμα αν μια ανακαίνιση κοστίζει 7.500 ευρώ, το κόστος των υλικών που θα μπορεί να αναγνωρίζεται θα φτάνει έως 2.500 ευρώ.

Η συγκεκριμένη δαπάνη των 7.500 ευρώ, θα οδηγεί σε μείωση φόρου 1.500 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια, αποτελώντας κίνητρο προκειμένου για έναν φορολογούμενο με την προϋπόθεση βέβαια ότι η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

Νόμιμα παραστατικά

Μία ακόμη προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ