Νέα
  • ΓΔ: 1415.71 -0.25%
  • Τζίρος: 67,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξοχικές κατοικίες: 3 εκατ. επενδυτές αναζητούν ακίνητα στη χώρα μας - Γιατί οι ξένοι «ψηφίζουν» Ελλάδα

Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προβλημάτισε πολλούς, ωστόσο έχει λειτουργήσει θετικά στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται άνοδος της ζήτησης εξοχικών κατοικιών από ξένους επενδυτές

Οι χαμηλότερες τιμές πώλησης σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για τους αλλοδαπούς αγοραστές εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με ανάλυση, που πραγματοποίησε η Elxis, ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις παραθεριστικών ακινήτων στη χώρα μας. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές. Διότι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν ένα ακίνητο. 

«Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι, μεταξύ των πελατών μας, έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή, το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% - 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής, από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει», σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Τετραπλό όφελος

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος, αναφέρει η Elxis στην ανάλυσή της.

  1. Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό
  2. Ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν
  3. Συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση («το τερπνόν μετά του ωφελίμου»).
  4. Εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Συμπληρώνει δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 - 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση.

Ως εκ τούτου, η αγορά της Ελλάδας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα «θερμή» μεταξύ των ξένων, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των τουριστών, κάτι που ασφαλώς λειτουργεί και υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται είναι τέτοιος, ώστε να την προτιμούν όλο και περισσότεροι επενδυτές. «Η αγορά έχει επίσης σαφώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια από αγορά αγοραστών σε αγορά πωλητών, ιδίως για τις νεόδμητες κατοικίες. Ενώ πριν 10 χρόνια βλέπαμε αγοραστές να επιλέγουν τα ακίνητα, τώρα για ορισμένα projects έχουμε μια λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ