Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Γιατί οι πλούσιοι με εισόδημα εκατομμυρίων προτιμούν να ενοικιάζουν και όχι να αγοράζουν κατοικία

Περισσότερο από ποτέ οι πλούσιοι με εισόδημα εκατομμυρίων προτιμούν να ενοικιάζουν κατοικία, παρά να αγοράζουν. Οι μέσες μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 με την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Το ενοίκιο αποτελεί μια ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή ακόμη και για άτομα με υψηλό εισόδημα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών με υψηλό εισόδημα επιλέγει να νοικιάσει και όχι να αγοράσει, σύμφωνα με το Business Insider.

Το 2022, υπήρχαν 4.453 νοικοκυριά που ενοικίαζαν με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ανέφερε η Wall Street Journal με βάση τα στοιχεία της αμερικανικής απογραφής που συνέταξε το IPUMS. Αυτό είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το 2017, όταν 956 νοικοκυριά με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων νοίκιαζαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

►Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Μια «βόμβα» 176 δισ. ευρώ απειλεί την αγορά real estate στην Ευρώπη

Τα στοιχεία της απογραφής έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των ενοικιαστών που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια ετησίως είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από ό,τι το 2010, σύμφωνα με την Journal.

Τροχοπέδη ακριβά ακίνητα και επιτόκια 

Καθώς οι οικονομικά προσιτές κατοικίες ήταν σπάνιο φαινόμενο και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανέβηκαν το 2023, το ενοίκιο έχει γίνει μια όλο και πιο ελκυστική επιλογή. Παράλληλα, η υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φρενάρει τους πλούσιους από την αγορά.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ώθησαν τα επιτόκια των 30ετών σταθερών ενυπόθηκων δανείων στο 8% τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από το 2000.

Αυτό έχει συμβάλει στο να γίνει το μέσο μηνιαίο στεγαστικό δάνειο για ένα νέο σπίτι περίπου 52% υψηλότερο από το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος - ένα ιστορικό υψηλό από το 1996 τουλάχιστον.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν έκτοτε υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ η Fed αναμένει μείωση των επιτοκίων το 2024. Αλλά ακόμη και έτσι, η κοινή γνώμη σχετικά με τα οφέλη της αγοράς έναντι της ενοικίασης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη του 2018 από την Value Insured έδειξε ότι το 61% των millennials πίστευε ότι η αγορά ενός σπιτιού είναι πιο επωφελής από το ενοίκιο, ωστόσο το ποσοστό έκανε βουτιά στο 22%.

Αυτή η αλλαγή στις προτεραιότητες μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρη την αγορά κατοικίας, καθώς, για παράδειγμα, λιγότεροι νέοι επιλέγουν να αγοράσουν διαμερίσματα ή μικρές μονοκατοικίες και αντ' αυτού επιλέγουν να νοικιάσουν.

«Τα νέα μαθηματικά πίσω από την απόφαση για ενοικίαση ή αγορά έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, αλλά αυτή δεν είναι μια προσωρινή μετατόπιση που θα αντιστραφεί μόλις τα επιτόκια επανέλθουν στη γη»,εκτίμησε  δήλωσε πρόσφατα σε δήλωσή του ο ελληνικής καταγωγής, διευθύνων σύμβουλος της Zumper, Άνθιμος Γεωργιάδης. «Η ενοικίαση ενός σπιτιού θεωρείται πλέον ευρέως βιώσιμη και ελκυστική επιλογή για όλους τους Αμερικανό΄ς, ανεξαρτήτως εισοδήματος».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ