Νέα
  • ΓΔ: 1277.82 -0.18%
  • Τζίρος: 25,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τηλεργασία: Δικαίωμα στην αποσύνδεση φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο – Ολη η διάταξη

Πηγή: picjumbo
Πηγή: picjumbo

Το δικαίωμα αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου από τον υπολογιστή, μετά τη λήξη του ωραρίου του, ρυθμίζει με σαφή διάταξη νόμου το πολυαναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο, που προωθεί στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος της επίμαχης ρύθμισης είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος αποσύνδεσης του εργαζόμενου από την 24ωρη «αιχμαλωσία» του υπολογιστή. Η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστήσει την τηλεργασία κομβική μορφή απασχόλησης που ήρθε για να μείνει, ενώ τα όρια ανάμεσα σε εργασία και ανάπαυση καθίστανται συχνά δυσδιάκριτα μια και το τοπίο παραμένει ακόμη αρρύθμιστο. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στην τηλεργασία εμπλουτίστηκε με νέα διάταξη, η οποία έρχεται να ρυθμίσει την πιο κρίσιμη ίσως πτυχή της τηλεργασίας που είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε ο τηλεργαζόμενος να μπορεί να μην απαντά σε τηλέφωνα και email εκτός ωραρίου και να είναι φυσικά καλυμμένος από τον νόμο, ώστε να μην κινδυνεύει με απόλυση ή δυσμενή διάκριση επειδή ασκεί το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Οπως αναφέρεται ρητά, απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Μάλιστα, τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται για την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου θα πρέπει να αποτελούν όρους της σύμβασης εργασίας, ενώ σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας θα καθορίζονται από τον εργοδότη.

Η εν λόγω διάταξη νόμου, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Η», αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

Απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας, αποτελούν υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης εργασίας και συμφωνούνται μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση. Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, καθορίζονται από τον εργοδότη και γνωστοποιούνται από αυτόν σε όλους τους εργαζόμενους».

Κωστής Χατζηδάκης
Πηγή: InTime

Σπαστό ή συνεχόμενο ωράριο

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και το πλαίσιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Το ωράριο αναμένεται να συμφωνείται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς περιορισμούς για την κατανομή του 8ώρου μέσα στην ημέρα (μπορεί να είναι συνεχόμενο ή σπαστό, χωρίς «πλαφόν» για τη διάρκεια των διαλειμμάτων κ.λπ.). Η τήρηση του ωραρίου αναμένεται να ελέγχεται online με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία. 

Ο εργοδότης καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού

Το ίδιο κεφάλαιο περιέχει διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, όπως και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις: 

  • Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του.
  • Η τηλεργασία παρέχεται με τη μορφή της πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης µορφής απασχόλησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ