Το σημαντικότερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας (-1,2%) κατέγραψε η χώρα μας σε επίπεδο ευρωζώνης το Β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη άνοδος της ανεργίας εντοπίστηκε στη Φινλανδία. Αύξηση της ανεργίας σημείωσαν 12 χώρες της ευρωζώνης και μείωση 8 χώρες.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει η Ισπανία, στην οποία στο β΄ τρίμ. του 2025 κατήλθε στο 10,3% από το 11,3% ένα έτος πριν (-1,0 ποσοστιαία μονάδα), με δεύτερη τη Φινλανδία, όπου το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 10,2% από 9,3% (+0,9 ποσοστιαίες μονάδες).
Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας το β΄ τρίμ. του 2025 παρουσιάστηκε στη Μάλτα (2,9%), τη Σλοβενία (3,2%), τη Γερμανία και την Ολλανδία (3,7%).
Αύξηση της απασχόλησης
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας το β΄ τρίμ. του 2025 μειώθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, στο 8,6% από το 9,8% το ίδιο τρίμηνο του 2024.
Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στους 411,7 χιλ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 55,9 χιλ. άτομα ή κατά 12,0%, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 1,4% ή κατά 59,0 χιλ., στους 4.386,8 χιλ.
Επομένως, η μείωση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ανέργων (-55,9 χιλ.) και στην ενίσχυση της απασχόλησης (+59,0 χιλ.).
Σημειώνεται ότι, με βάση τα μηνιαία στοιχεία, οι δείκτες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2025, καθώς το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο εκτιμάται ότι μειώθηκε περαιτέρω, στο 8,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (Ιανουάριος–Ιούλιος), το σωρευτικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 319,8 χιλ. θέσεις εργασίας, υπερβαίνοντας το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (304,2 χιλ. θέσεις εργασίας).
Η εικόνα ανά κλάδο
Μεγαλύτερη ετήσια άνοδος της απασχόλησης το β΄ τρίμ. 2025 σημειώθηκε σε:
- Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (+53,6 χιλ.),
- Κατασκευές (+25,0 χιλ.) και
- Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (+22,7 χιλ.).
Ισχυρότερη πτώση της απασχόλησης σημειώθηκε στον τομέα της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας (-64,8 χιλ.).
Το ποσοστό απασχόλησης του ηλικιακά ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2025, μειώνοντας την απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε 5,9 π.μ.. Αύξηση επίσης κατέγραψε το μερίδιο της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής.
Οι γυναίκες παραμένουν πιο εκτεθειμένες
Σχετικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση το φύλο στην Ελλάδα, παραμένει υψηλότερο στις γυναίκες.
Πιο αναλυτικά, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών κατήλθε στο 10,3% το β΄ τρίμ. του 2025 από 12,3% το ίδιο τρίμηνο του 2024 (πτώση 2,0 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στους άνδρες κατήλθε στο 7,2% από 7,7% (-0,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Την ίδια περίοδο στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών περιορίστηκε στο 6,4% από 6,6% (-0,2 π.μ.) και στους άνδρες αυξήθηκε στο 6,1% από 6,0% (+0,1 π.μ.).
Νέοι και εκπαίδευση
Αναφορικά με την κατανομή της ανεργίας με βάση την ηλικία, αυτή είναι χαμηλότερη όσο η ηλικία αυξάνεται. Το β΄ τρίμ. του 2025 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η ισχυρότερη μείωση (-16,1 π.μ.) παρουσιάστηκε στα άτομα 15–19 ετών, όπου περιορίστηκε στο 25,6% από 41,7%. Ακολούθησαν τα άτομα 25–29 ετών, με πτώση 4,3 π.μ. (17,2% από 21,5%). Η ηπιότερη μείωση σημειώθηκε στους 65 ετών και άνω (-0,1 π.μ., από 5,5% σε 5,4%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάστηκαν στις ηλικίες 45–64 ετών (6,6%) και άνω των 65 (5,4%).
Σε σχέση με τη διάρκεια της ανεργίας, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε.
Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας αυξήθηκε το β΄ τρίμ. του 2025 στο 57,0% (ως ποσοστό των ανέργων) από 53,2% το ίδιο τρίμηνο του 2024 (+3,8 π.μ.), ενώ ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων κατήλθε στους 234,6 χιλ. από 248,6 χιλ. (-14,0 χιλ. ή -5,6%).
Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται όσο βελτιώνεται το επίπεδο εκπαίδευσης. Το β΄ τρίμ. του 2025 η ανεργία μειώθηκε σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, πλην των κατόχων Ανωτάτων Σχολών και Απολυτηρίου 3-τάξιας Μέσης Εκπαίδευσης.
Η ισχυρότερη μείωση (-14,3 π.μ.) παρουσιάστηκε στα άτομα που έχουν φοιτήσει σε μερικές τάξεις του δημοτικού ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο, όπου το ποσοστό ανεργίας κατήλθε στο 11,0% από 25,3%.
Αντίθετα, οριακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας (+0,9 π.μ.) παρουσιάστηκε στους κατόχους Απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης (10,4% από 9,5%).
Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζουν τα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (4,2% από 5,6%, -1,4 π.μ.).
→ Διαβάστε επίσης: Νέο επίδομα ανεργίας: Εντάχθηκαν 11.500 άνεργοι, 2.000 βρήκαν ήδη δουλειά
Περιφερειακές ανισότητες
Αναφορικά με την περιφερειακή διάσταση της ανεργίας, το ποσοστό μειώθηκε σε 10 περιφέρειες, ενώ αυξήθηκε σε τρεις.
Το υψηλότερο μη εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στη Δυτική Μακεδονία (14,3%) από 14,0% το β΄ τρίμ. του 2024 (+0,3 π.μ.).
Δεύτερη σε σειρά η Κεντρική Μακεδονία, όπου κατήλθε στο 11,7% από 12,1% (-0,4 π.μ.).
Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στο Νότιο Αιγαίο (3,8%) από 5,4% (-1,6 π.μ.), ενώ η ισχυρότερη μείωση (-4,6 π.μ.) σημειώθηκε στα Ιόνια Νησιά (8,7% από 13,3%).
Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο, όπου ανήλθε σε 9,0% από 6,1% (+2,9 π.μ.).