Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χατζηδάκης: Αλλάζουν όλα στην κατάρτιση - Μόνο μετά από αξιολόγηση θα πληρώνονται οι πάροχοι

Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης / Πηγή: Eurokinissi

Mε επίκεντρο την αναβάθμιση της  κατάρτισης σχεδιάζονται ήδη από το υπουργείο εργασίας, τον ΟΑΕΔ και τα ελληνικά πανεπιστήμια  προγράμματα απασχόλησης τα οποία θα προωθηθούν στην αγορά εργασίας την «επόμενη ημέρα» μόλις υποχωρήσουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα και αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα στην οικονομία. Για το λόγο αυτό το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασίας θα προβλέπει την αξιολόγηση των παρόχων της κατάρτισης και των καταρτιζομένων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της διαδικασίας.

Μιλώντας σήμερα στο διαδικτυακό συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα «Επαναστάτες χωρίς παιδεία» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της κατάρτισης προκειμένου « να πέφτουν θύματα άνεργοι και εργαζόμενοι της κατασπατάλησης πόρων χωρίς αποτέλεσμα. Σε αυτή την προσπάθεια θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Παιδείας, τα Πανεπιστήμια και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων έτσι ώστε να σηματοδοτηθεί η ποιοτική αλλαγή, αλλά και να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις ορατά τα αποτελέσματα της προσπάθειας».

Η έναρξη  προγραμμάτων κατάρτισης με τη χρηματοδότηση πόρων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τοποθετείται το φθινόπωρο του 2021.

Σημαντικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας , όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης είναι λεγόμενο skills matching δηλαδή η απόσταση μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας , στο οποίο κατέχουμε την τελευταία θέση στην Ευρωζώνη.

 «Πρόσφατα προχωρήσαμε τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με τη Google, με ένα πρόγραμμα δωρεάν πιστοποιητικών ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως data analytics και project management- πρόσθεσε ο υπουργός- Συνεργαζόμαστε με τα ελληνικά πανεπιστήμια με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των πανεπιστημίων, ώστε να έχουν ενεργό συμμετοχή και να ανεβάσουμε το επίπεδο στον τομέα της κατάρτισης».

Το νομοσχέδιο για την κατάρτιση  θα διέπεται προβλέπει:

  • την πιστοποίηση όλων (πάροχοι κατάρτισης και καταρτιζόμενοι), ώστε να διασφαλίζεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου.
  • την αξιολόγηση, τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζομένων, αλλά και του ίδιου του κράτους, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ακολουθούν τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
  • Και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, ώστε τα χρήματα να πιάνουν πράγματι τόπο. Για αυτό το λόγο θα συνδεθεί η χρηματοδότηση των παρόχων με τα αποτελέσματα της δουλειάς που θα κάνουν βάσει της πιστοποίησης.
  • «Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι σημερινές παθογένειες και τα επαγγελματικά περιγράμματα που θα επικαιροποιηθούν να είναι σχετικά σύντομα και εύχρηστα, να βασίζονται στην ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων ESCO και να επικαιροποιούνται τακτικά. Τα επαγγελματικά προγράμματα αποτελούν μια ολοκληρωμένη περιγραφή ενός επαγγέλματος (τίτλος, ιστορική αναδρομή και εξέλιξή του, ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση του και προτεινόμενες διαδρομές για την απόκτησή τους κ.λπ.) και είναι στην αρμοδιότητα του ΕΟΠΠΕΠ. Σήμερα υπάρχουν 202 επαγγελματικά περιγράμματα, μη επικαιροποιημένα, ενώ υπάρχουν πολλά νέα επαγγέλματα χωρίς περίγραμμα. Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει διαδικασία επικαιροποίησης για 124 από τα υφιστάμενα και για ανάπτυξη 39 νέων» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ