Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλέγμα 4 μέτρων για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ομπρέλα μέτρων στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό (ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, μεταφορές) αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς το τοπίο των αφίξεων και των κρατήσεων παραμένει θολό με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν στον «αέρα» για δεύτερη σεζόν.

Οι αναστολές των συμβάσεων προκειμένου οι εποχικοί να λαμβάνουν την αποζημίωση των 534 ευρώ είναι μέτρο που θα διατηρηθεί ενεργό και τον Ιούνιο για τους εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ενώ εναλλακτικά προβλέπεται και η ένταξή τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία»που έχει επεκταθεί έως και τον Σεπτέμβριο. Σχεδιάζεται επίσης πρόγραμμα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους (κυρίως ψηφιακών) στην περίπτωση που επιλέξουν να στραφούν σε άλλους κλάδους της αγοράς εργασίας.

Βασικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του οικονομικού επιτελείου για την στήριξη των εποχικών χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης είναι η ένταξή τους στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται είναι τα εξής:

1. Αναστολές εργασίας: Ενεργές προβλέπεται να παραμείνουν και τον Ιούνιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό -ειδικά για όσους έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα ισχύσει φέτος το μέτρο της μονομερούς αναστολής, καθώς από το ΦΕΚ του Μαΐου για τις αναστολές απουσίαζε αυτή η δυνατότητα. Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία τουρισμού επισιτισμού: «Από το εν λόγω ΦΕΚ απουσιάζει το δικαίωμα μονομερής αναστολής σύμβασης από τους εργαζόμενους, επομένως θα πρέπει οι εργοδότες να θέσουν το προσωπικό σε αναστολή όλων όσων έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Επίσης  απουσιάζει σχετική ρύθμιση και για τον μήνα Ιούνιο και φυσικά περιμένουμε  και συνεχίζουμε να πιέζουμε και για τους συναδέλφους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης».

2. «Συν-Εργασία»: Ειδική μέριμνα αναμένεται για την ένταξη και των εποχικά απασχολούμενων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», ο οποίος θα παραμείνει ενεργός έως και τον Σεπτέμβριο.

3. Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας: Η ένταξη των εποχικών χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας προβλέπει μπόνους επιδότησης ύψους 200 ευρώ για την πρόσληψή τους, ενώ επιδοτούνται και κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για κάθε νέα θέση που δημιουργείται επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Μάλιστα στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης των εισφορών με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου, και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι νέες δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα προβλέπουν την επέκταση της επιδότησης με το μπόνους των 200 ευρώ εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους και στους εποχικά απασχολούμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.

4. Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση: Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που διατηρεί σταθερές τις αμοιβές, δηλαδή δεν προβλέπει αυξήσεις αλλά ούτε και μειώσεις. Οι ελάχιστοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν αφετηρία τα 792 ευρώ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ