Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναστολές συμβάσεων: Νέες ρυθμίσεις για την καλοκαιρινή άδεια των μισθωτών

ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Πηγή: Pixabay

Στην παράταση χορήγησης των υπολοίπων ημερών καλοκαιρινής άδειας του 2020 προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, με βάση τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο εργασίας στο υπό συζήτηση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο, παρατείνεται η δυνατότητα μεταφοράς και μετά την 30η Ιουνίου 2021 του υπολοίπου της ετήσιας άδειας αναψυχής του 2020.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου αδείας για όσους τελούσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η ρύθμιση προβλέπει πως η άδεια του 2020 μπορεί να ληφθεί και τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Ειδικότερα η ρύθμιση αναφέρει: 

Επιχειρήσεις - εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, δύνανται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, κατά τμήματα και έως τις 31.12.2022.

Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλεπάλληλες αναστολές σύμβασης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των lockdown «μπλόκαραν» τη χορήγηση της ετήσιας άδειας αναψυχής του 2020 την οποία σύμφωνα με το νόμο  αλλά και κατά παράδοση  μπορούσαν οι εργαζόμενοι να λάβουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας, το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλάζει το ισχύον καθεστώς, το οποίο όριζε ότι οι άδειες αναψυχής πρέπει να εξαντλούνται έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα