Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι αναστολές εργασίας δεν επηρεάζουν τις ετήσιες άδειες

Πηγή: Pixabay

Το τι θα συμβεί με τις γυναίκες που έκαναν χρήση της εξάμηνης παροχής προστασίας μητρότητας σε σχέση με την ετήσιά άδειά τους, ενώ είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής, διευκρίνισε με τροπολογία του το υπουργείο Εργασίας.  

Σύμφωνα λοιπόν, με την παρ.1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 539/1945 (Α' 229) όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει, η άδεια αποτελείται από εργάσιμες ημέρες. Ως εργάσιμες ημέρες χαρακτηρίζονται εκείνες κατά τις οποίες ο μισθωτός θα παρείχε εργασία, σύμφωνα με το καταρτιζόμενο πρόγραμμα εργασίας. Ευνόητο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν την ετήσια κανονική τους άδεια κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε αναστολή της εργασιακής τους σχέσης, δεδομένου ότι η άδεια χορηγείται σε εργάσιμες ημέρες, οι οποίες δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες τις οποίες ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή.  

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της αναστολής της εργασιακής σύμβασης αναστέλλεται επίσης το δικαίωμα χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας το οποίο στο σύνολό του δεν επηρεάζεται. Συνεπώς, το δικαίωμα στην εν λόγω άδεια διακόπτεται κατά την έναρξη της αναστολής και συνεχίζεται με την ενεργοποίηση της εργασιακής σύμβασης, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες για το θέμα διατάξεις.  

Επίσης, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 και της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3996/2011 χορηγείται στις εργαζόμενες, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.  

Έτσι, η εργαζόμενη που έχει λάβει την άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) έχει υπόλοιπο κανονικής αδείας τότε η σύμβαση εργασίας της τίθεται σε αναστολή. Μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, έπειτα από εντολή της δημόσιας αρχής και την ενεργοποίηση της εργασιακής σχέσης η εργαζόμενη λαμβάνει το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας που δικαιούται για το έτος 2020 και στη συνέχεια δικαιούται να κάνει χρήση της εξάμηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, εφόσον είναι δικαιούχος αυτής.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ